Eğitim Sitesi

Kemoototrof Nedir? Kemoototrof Hakkında Kısaca Bilgi

Kemoototrof Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Kemoototrof:

Ototrof beslenen canlılar, karbon kaynağı olarak havadaki karbondioksit ve inorganik maddeleri kullanarak kendi besinini üretebilen canlılardır. Bu canlılar, besin üretirken kullandığı enerji türüne fotoototrof ve kemoototrof olmak üzere ikiye ayrılır.

Kemoototroflar, kimyasal bağ enerjisini kullanarak inorganik maddelerden organik besin sentezler. Kemosentez reaksiyonlarında ışık enerjisine ihtiyaç olmadığı için gece gündüz devam edebilir.

Amonyak, hidrojen, sülfür gibi inorganik maddeleri oksitleyerek elde ettiği kimyasal enerji ile inorganik maddelerden organik madde sentezleyen bu canlılara kemoototrof adı verilir.

Nitrat, demir, kükürt bakterileri kemosentez yoluyla beslenen canlılara örnektir. Örneğin, nitrit bakterileri nitriti, nitrata dönüştürerek açığa çıkan enerji ile ATP oluşturur. Daha sonra ise bu enerjiyi inorganik maddeleri besin hâline getirirken kullanır.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Başkalaşım: 1. Metamorfoz. Canlının yumurtadan çıktıktan sonra, tam bir ergin görünümüne erişinceye kadar geçirdiği evrelerin bütünü. Örneğin, bir larvanın ergine geçişi. 2. Bazı böcek ve kurbağa gibi canlıların, yumurtadan çıktıktan sonraki gelişme evrelerinde yapısal değişikliğe uğrayarak, atalarına benzer hale gelmelerine verilen isimdir. Kimi hayvan yavrularının,erişkin olana dek geçirdikleri değişimlerin tümüne verilen ad.

    Nitel Gözlem: Herhangi bir doğa olayının bir araç yardımı olmaksızın doğrudan doğruya duyu organları yardımıyla gözlenmesidir

    Nekroz: Hücrelerin ve dokuların ölmesi durumu.

    Başat: Dominant, baskın.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü