Eğitim Sitesi

Karum Nedir? Karum Hakkında Kısaca Bilgi

Karum Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Karum:

Assur ticaret kolonileri zamanında Anadolu'da şehirlerin hemen yanında kurulan büyük ticaret yerlerine, verilen addır. Anadolu'daki karumlar Mezopotamya'dakilerden daha küçük yerleşimlerdir. En önemlileri; Kültepe'de Kaneş Karum'dur.

 

Tarih Terimi Olarak Karum:

Asurluların pazar yerlerine verdiği ad.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Karum:

Asurlularda büyük ticaret merkezlerine ve limanlara verilen ad.

 

Sanat Terimi Olarak Karum:

Alışveriş yapılan pazar yerleri.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Ana Mal: Sermaye. Kapital.

    Bakır Çağı: Tunç Çağı'ndan önce, Cilalı Taş Devri'nden sonra taş ve toprağın yanı sıra alet ve avadanlık yapımında bakırın da kullanıldığı dönemdir. Bakır, doğada yaygın bir şekilde bulunduğu ve işlenmesi kolay olduğu için kullanılan ilk maden olmuştur. Bakırdan araç-gereç, eşya ve silahlar yapılmıştır.

    Has: Dirlik toprağın en üst dilimini oluşturan topraktır. Bu toprağın yıllık vergi gelirleri 100.000 akçenin üzerindedir. Osmanlı padişahlarına, şehzadelere, Divan-ı Hümayun üyelerine, Beylerbeylerine ve Sancakbeylerine ayrılan, merkezde ya da merkeze yakın yerlerden seçilmiş topraklardır. (Tımar: Beslediği atlı askerlerle savaşa giren beylere vergisini toplamak için ayrılan arazi).

    Tevhîd-i Tedrîsât Kanunu: 3 Mart 1924 tarihinde TBMM’de kabul edilen ve eğitimde birliği ve laikliği esas alan kanundur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü