Eğitim Sitesi

İstilâm Nedir? İstilâm Hakkında Kısaca Bilgi

İstilâm Terimi Hakkında Bilgiler

Hac ve Umre Terimi Olarak İstilâm:

İstilam: Hac ve umrede Kâbe'yi tavafa başlarken veya tavaf sırasında Hacer-ül-esved önüne gelindiğinde, elleri namaza durur gibi kaldırıp tekbir, tehlil getirerek, (Allahü ekber, lâ ilahe illallahü vallahü ekber) diyerek onu selamlamak. El sürülemiyorsa, uzaktan elleri kaldırıp işaret yapmak.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İstilam:

Sözlükte selâmlamak anlamlarına gelen istilâm, bir hac terimi olarak, Kâbe'yi tavaf ederken izdiham nedeniyle Hacer-i Esved'i öpmenin mümkün olmaması durumunda el işareti ile selamlamak demektir.

 

    Benzer Hac ve Umre Terimleri

    Arafat: Sözlükte; bilme, anlama ve tanıma anlamlarındaki a-r-f kökünden türeyen "Arafat", Mekke'nin 25 km. güney doğusunda ova görünümünde düz bir alanın adıdır. Doğu, kuzey ve güneyi dağlarla çevrilidir. Arafat, Hıll bölgesinde Harem sınırları dışında kalır. Harem sınırı ile Arafat arasında Urene vadisi vardır. Arafat'ın ortasında "Cebel-i Rahme" (rahmet dağı), batısında"Nemîre Mescidi" yer alır. Arafat, günümüzde ağaçlandırılmış ve dokuz oto yol ile Müzdelife'ye bağlanmıştır. Haccın aslî rüknü olan vakfe burada yapılır.

    Kıble: Sözlükte cihet, yön anlamına gelen kıble, dînî bir kavram olarak, Müslümanların namazda yönelmiş oldukları yön, Kâ'be manasına gelir. Müslümanların kıblesi, Mekke'de bulunan Kâ'be'dir. Kâ'be'yi görenler için kıble, Kâ'be'nin bizzat kendisidir.Kâ'be'yi görmeyenler için, Kâ'be'nin bulunduğu taraftır.Kâ'be'nin göğe doğru ve dünyanın merkezine doğru uzantısı da kıbledir. Namazda bu cihete yönelmeye istikbâl-i kıble denir.

    Rükn-ü Yemani: Kâbe'nin güney köşesi olup, tavaf esnasında Hacer-i Esved'e gelmeden önce istilâm edilen yerdir.

    Tavaf Namazı: Farz, vacip sünnet ve nafile olan her tavaftan sonra kılınan iki rekât vacip namazdır. Kılınış şekli ve okunan sureler yönüyle ihram namazı gibidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Hac ve Umre Terimleri Sözlüğü