Eğitim Sitesi

İpotek Nedir? İpotek Hakkında Kısaca Bilgi

İpotek Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak İpotek:

Bir borca karşılık herhangi bir gayrimenkulün rehin gösterilmesidir.

 

Hukuk Terimi Olarak İpotek:

Hak sahibine, alacağını, bir taşınmaz malın değerinden elde etme yetkisini veren sınırlı bir ayni hak.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak İpotek:

1. Alacaktan kalan kısmı için konan şerhe denir.

2. İpotek, doğmuş veya ileride doğması muhtemel bir borç için bir taşınmaz malın teminat gösterilmesidir.

3. Temin edilen bir kredi veya doğması muhtemel bir borca güvence olarak bir gayrimenkul gösterilmesi halinde borç miktarı kadar alacağın, varsa faizi ile beraber taşınmazın tapu kütüğünün ilgili sütununa tescili işlemidir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İpotek:

Bir taşınmazın alacağa karşılık güvence olarak tutulması.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Volatilite: Bir kıymetin fiyatındaki değişkenliğin ifadesidir. Çoğunlukla standart sapma ile ölçülür. Yüksek bir volatilite artan bir belirsizliğin göstergesidir.

    Cari İşlemler Hesabı: Ödemeler dengesi hesapları içinde yer alan mal ve hizmet ticareti ile birincil ve ikincil gelir hesaplarını kapsamaktadır. Cari işlemler hesabında, gelirlerin giderleri aştığı, diğer bir ifadeyle, farkın artı olduğu durum cari işlemler fazlası olarak adlandırılırken; giderlerin gelirleri aştığı, diğer bir ifadeyle, farkın eksi olduğu durum ise cari işlemler açığı olarak adlandırılmaktadır. (Current Account)

    Ciro: 1- Çekin arkasının imzalanarak, lehtar tarafından başkasına devredilmesi işlemi. 2- Bonodan doğan hakların bir başka kimseye senet sahibi tarafından devredilmesi. 3- Bir şirketin bir yıllık iş hacmi olarak tanımlanabilir.

    Bakiyeyi Yüklenim: Sermaye piyasası araçlarının, aracı kuruluşlarca halka arz yoluyla satışında, satılmayan kısmın tamamının, bedeli satış süresi sonunda tam ve nakden ödenerek satın alınacağının satışı yapana karşı taahhüt edilmesini ifade eder.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü