Eğitim Sitesi

İkta Nedir? İkta Hakkında Kısaca Bilgi

İkta Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İkta:

1. Bir kişinin mülkiyetinde olmayıp devlete ait olan toprakların vergilerinin veya gelirlerinin asker veya sivil erkâna hizmet ve maaşlarına karşılık verilmesi.

2. Belirli ölçülerdeki bir arazinin, hizmet karşılığı olarak bir kimseye verilmesi.

3. Asker veya sivil erkâna, devlete hizmetlerinin karşılığı olarak, yani maaşlarına karşılık verilmesi olarak tanımlanır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İkta:

Devlete ait olan, maaş yerine kişilere verilen, üzerinden elde edilen gelirle devlete asker beslenen toprak çeşidi.
"İkta sahipleri toprakları işler, elde ettikleri gelirle devlete asker besler ve bu askerleri at,silah vb ile donatırdı."

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Patesi: Ensi veya Patesi, Mezopotamya'da, Sümer şehir devletlerini yöneten rahip-krallara verilen ad. Krallar aynı zamanda baş rahip, baş rahip ve baş komutan olarak bütün yetkileri kendilerinde toplayarak otoritelerini güçlü tutmaya çalışmıştır.

    Yakınçağ: 1789 Fransız Büyük Devrimi'nden bu yana olan zaman dilimi.

    Tirkeş: Ok mahfazası.

    Kazasker: İlim, din ve yargı bakımından en büyük rütbe. Aslı kadıasker olan, Osmanlı Dönemi'nde, kadıların başında bulunan, askerlerle ilgili şeriat sorunlarını çözüme bağlamakla yükümlü, belli bir aşamaya kadar olan kadıları ve müderrisleri atamaya yetkili, ilmiye sınıfının yüksek aşamasında bulunan ve Divan-ı Hümayun'un üyesi olan devlet görevlisidir. Başlangıçta yalnızca Rumeli Kazaskeri varken daha sonra Anadolu Kazaskerliğide oluşturulmuştur. Kıdemce her zaman Rumeli Kazaskeri üstündür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü