Eğitim Sitesi

Hilm Nedir? Hilm Hakkında Kısaca Bilgi

Hilm Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hilm:

Öfkeli ve hiddetli olduğu bir anda, kişinin gücü yettiği halde, kendini kontrol ederek öfkesini yenmesi ve intikam fikrinden vazgeçmesidir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Hilm:

1. Yumuşak huylu, kibar, efendi, ağırbaşlı ve akıllı olma, uygarca davranma.

2. Gücü kuvveti yerinde olan birinin öfke anında haklı olduğu halde karşısındakini cezalandırmak yerine onu bağışlayıp affetmesi.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    İrtimasî Gusül: Gusül niyetiyle bir defa suya dalarak yerine getirilen gusül.

    Asr-ı evvel: Güneş tam tepedeyken eşyanın yere düşen gölge uzunluğu (fey-i zevâl) hariç, her şeyin gölgesi kendisinin bir misline çıktığı zamana "asr-ı evvel" denir.

    Farz Oruçlar: Farz oruçlar vakit bakımından belirli ve belirsiz diye ikiye ayrılır. a) Belirli farz; ramazan orucudur. b) Belirsiz farz; kazaya kalan ramazan ayına ait oruçlarla, keffaret oruçlarıdır. Belirsiz olan farz oruçlar, oruç tutmanın mubah olduğu günlerin herhangi birinde tutulabilir.

    Tevessül: Resulullah veya evliya zatlarla, Allahü teâlâya tevessül etmek, yani bunların hürmeti için, dilekte bulunmak caizdir. Tevessül etmek, şefaatini istemek demektir. Ehl-i sünnet âlimleri, bunun caiz olduğunu bildirdi. Tevessül edenin duasının kabul olması, tevessül olunanın kerameti olur. Yani, öldükten sonra keramet göstermesi olur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü