Eğitim Sitesi

Gulam (Köle) Nedir? Gulam (Köle) Hakkında Kısaca Bilgi

Gulam (Köle) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Gulam (Köle):

Savaşlarda ganimet olarak alınan genç erkek tutsaklardır. Büyük Selçuklu Devleti'nde gulam olarak orduya alınır ve sıkı bir eğitimden geçirildikten sonra aynı adı taşıyan ordunun neferleri arasına katılırlardı. Yaya olarak hizmet verir ve maaş alırlardı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Peçenek: VIII. ve XI. yüzyıllar arasında Türkistan'da, Güneydoğu Avrupa'da ve Balkanlar'da yaşamış olan göçebe bir Türk kavmi.

    Keşiş: Rahip.

    Esame: Kapıkulu askerlerinin, ana kütükte kayıtlı olan adlarıdır. Kayıtlı olan bu askerlere üzerlerinde kimlikleri ve ulufe (Yeniçerilerin üç aydan üç aya aldıkları maaş) dereceleri yazılı bir kağıt verilirdi. Yeniçeri Ocağı'nın bozulmasından sonra esame kağıtları alınıp satılmaya başlanmıştır. II. Mahmut bu ocağı kaldırana kadar bu alım satıma engel olunamamıştır.

    Fes: Fas Kenti'nde üretilip buradan öteki İslam ülkelerine yayılan kırmızı yün keçeden üretilen tepesinde püskülü bulunan başlıktır. Osmanlı Devleti'nde II. Mahmut tarafından 1828 yılında devlet memurları için zorunlu tutulmuştur. 1925 yılında çıkarılan bir yasayla da giyilmesi yasaklanarak yerine şapka kabul edilmiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü