Eğitim Sitesi

Gabari Nedir? Gabari Hakkında Kısaca Bilgi

Gabari Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Gabari:

Yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliği.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Gabari:

Araçların yüklü veya yüksüz olarak karayolunda güvenli seyirlerini temin amacı ile uzunluk, genişlik ve yüksekliklerini belirleyen ölçülerdir.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Gabari:

Yapılacak bir binanın imar planında belirtilmiş azami yükseklik.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Gabari:

Kimi eşyaya verilmesi gereken boyutları, yan görünüşü çizmeye, hazırlamaya ya da denetlemeye yarayan örnek anlamına gelmektedir.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Rakabe: Kuru mülkiyet, çıplak mülkiyet.

    Kanuni İpotek: 1. Bir kanun hükmü tarafından ön görülmüş olan ve alacak miktarının belli olması halinde malikin rızasına tabi olmadan alacaklının tek taraflı istemi ile tapu sicilinde derece sütununa (K) harfi ile tescil edilen ipoteklerdir. Örnek; satış, taksim, ölünceye kadar bakma akdinde kanuni ipotek tesisi mümkündür. 2. Kurulması bir kanun hükmü tarafından öngörülmüş ipoteğe Kanuni İpotek denir. Satış, taksim, ölünceye kadar bakma akdi gibi bazı işlemlerde kanuni ipotek kurulması istenebilir.

    Yetki Belgesi: Tapu Kanununun 2. maddesi uyarınca tapu işlemleri sırasında tüzel kişilerden istenen ve tüzel kişinin gayrimenkul tasarruflarına izinli olduğunu ve temsilcisinin kimler olduğunu belirtir belgedir. Dernekler ve sendikalar bu belgeyi kaymakam veya validen, şirketler ticaret sicil müdürlüğünden vakıflar ise Vakıflar Genel Müdürlüğünden alırlar. Bu belge kural olarak bir yıl geçerlidir.

    Restorasyon: Aslını bozmadan onarma.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü