Eğitim Sitesi

Fuga Nedir? Fuga Hakkında Kısaca Bilgi

Fuga Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Fuga:

Kontrapunta yazısı biçimlerinden biri. Tema (ya da, başka bir deyişle konu) bir seste sunulur ve sonra öbür seste birbiri ardından benzetiş yoluyla konuyu izler. "Fuga" sözcüğü Latincede "kaçmak" anlamına gelir. Nitekim Fuga'da seslerin birbiri ardına sıralanması kovalamayı andırmaktadır.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Fuga:

Çimento esaslı, kullanıldığı yerin özelliğine göre kimyasal madde katkılı, geliştirilmiş su itici özelliğine sahip derz dolgu malzemesi.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Una Corda: Tek tel. Piyanoda özel bir pedala basılarak çekiçlerin üç yerine bir tele vurmasını sağlayarak özel bir ses rengi elde edilmesi. Normale dönüş tre corde komutuyla belirtilir.

    Marş: Her türlü yürüyüşü desteklemek, bazen ateşlemek, grupları aynı düzende yürütmek (askeri marş), ulusal birliği güçlendirmek (ulusal marş), bazen de kederli bir ortam oluşturmak için (cenaze marşı gibi) yazılan belirgin ve güçlü vurgulamalı kısa marş (yürüyüş) müziği. Marş eski asker şarkıları ve trampetlerinin ahenkli ölçülü müziğinden doğmuştur. Fransız besteci, Lully yetkin marşlar yazmıştır. (İtal. Marcia. Fran. Marche)

    Moderato (İt.): Ilımlı bir tempoda. Orta hızda. Metronoma göre dakikada 108'den 120'ye kadar olan birim vuruşları, hız terimi olarak "Moderato" sözcüğünün karşılığıdır. Örnek: d=108-120

    Milli Marş: Ulusların bağımsızlığını ifade eden marş.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü