Eğitim Sitesi

Fiilden Fiil Yapma Ekleri Nedir? Fiilden Fiil Yapma Ekleri Hakkında Kısaca Bilgi

Fiilden Fiil Yapma Ekleri Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Fiilden Fiil Yapma Ekleri:

Fiil kök veya gövdelerinden fiil yapan ek: -n(uzan-), -t-(uza-t-) vb.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Olumsuz Cümle: Bir eylemin gerçekleşmediğini, gerçekleşmeyeceğini ya da bir şeyin yokluğunu bildiren cümlelerdir. Örnek : Aradığınız kişi burada yok. (Olumsuz ad cümlesi) Dünkü davranışlarınızı hiç tasvip etmedim. (Olumsuz eylem cümlesi) Kimse olayın nedenini bilmiyor. (Olumsuz eylem cümlesi)

    Birleşik Cümleler: İçinde esas yargının bulunduğu bir temel cümle ile, temel cümleyi anlam ve görev bakımından tamamlayan, yüklemi çekimli fiil olan ve değişik yapı özelliklerine sahip bulunan bir veya daha fazla yardımcı cümleden oluşmuş cümle türü: Ara sıra, ahiretten haber gelseydi, ölüm bu kadar müthiş olmayacaktı. (Y.K.Karaosmanoğlu, Erenlerin Bağından, s.46) Birleşik cümlenin ki'li birleşik cümle, iç içe birleşik cümle ve şartlı birleşik cümle gibi türleri vardır.

    Geniş Ünlü: Çenenin aşağıya inmesiyle oluşan ünlü. "a, e, ı, i" ünlüleri.

    Dilek-Şart Cümlesi: Birleşik cümlelerde temel cümledeki oluş ve kılışın gerçekleşmesini tasarlama durumundaki bir dileğe veya şarta bağlayan yardımcı cümle türü. Bu tür cümleler dilek-şart kipi ekleriyle karşılanır: İstanbul'a gitsem, aradığım kitapları bulabilirim. (Y.K.Karaosmanoğlu, Erenlerin Bağından, s.27)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü