Eğitim Sitesi

Fayda Ahlakı (Utilitarizm) Nedir? Fayda Ahlakı (Utilitarizm) Hakkında Kısaca Bilgi

Fayda Ahlakı (Utilitarizm) Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Fayda Ahlakı (Utilitarizm):

Ahlaksal eylemin amacı faydadır. Her eylem bireye sağladığı fayda ölçüsünde değerlidir. Bize fayda sağlayan durumlar değişirse ahlak sistemimiz de değişecektir. Bir eylem, bir insana fayda sağlıyorsa iyi, sağlamıyorsa kötüdür. Herkese fayda sağlayan durumlar farklı olacağına göre herkesin ahlak yasası da farklı olacaktır. Dolayısıyla evrensel bir yasa yoktur.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Materyalizm: 1- Gerçekten var olan maddedir. Düşünce ve ruh maddenin ürünüdür. 2- Yalnızca maddenin gerçek olduğunu, madde ve maddenin değişimleri dışında hiçbir şeyin var olmadığını öne süren görüş.

    Ön Hazırlık: Gözlemlerle ve yapılan ön araştırmalarla konuyu tanımak ve betimlemektir.

    Kişiden kaynaklanan engeller: Bu engelleme türünde bireyde engellenmişlik duygusu yaratan neden, yine bireyin gerçekçi olmayan beklentilerinden doğar. Örneğin, kısa boylu olduğu halde profesyonel basketbolcu olmak isteyen genç, amacına ulaşamayınca kendini engellenme duygusuna kaptırır.

    Toplumsal Kurum: Toplumun gereksinmelerinden doğan, toplumsal yapıda yer alan norm ve değerleri korumak açısından zorunlu, nispeten sürekli örgütlenmelere toplumsal kurum denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü