Eğitim Sitesi

Ekspresyonizm Nedir? Ekspresyonizm Hakkında Kısaca Bilgi

Ekspresyonizm Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Ekspresyonizm:

Dışavurumculuk.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Ekspresyonizm:

Anlatımcılık. Dışavurumculuk. Expressionnisme (Fr.).

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Ekspresyonizm:

1910-1930 yılları arasında Almanya'da gelişen, sanat ve mimarlık akımı, anlatımcılık. Alman mimari geleneğinin anıtsal biçimlerinden ve simgesel gücünden yararlanır. Klasik biçimlerden uzaklaşma, buna karşılık lirizm, kendiliğinden oluşum ve simgesel yaklaşım görülür.

 

Sanat Terimi Olarak Ekspresyonizm:

Dışavurumculuk ya da Anlatımcılık da denir. 20.yy.ın başlarında Avrupa'da ortaya çıkan sanat ve mimarlık akımı. Güzel sanatlarda Rönesans'tan beri hüküm sürmüş doğaya uygun betimleme anlayışından bir kopuş olan dışavurumculukta, sanatın asıl amacı, sanatçının duygularını ve iç dünyasını, renk, çizgi, yüzey ve kütle aracılığıyla dışa vurmasıdır. Bu duyguları daha güçlü yansıtabilmek için sanatçılar tasarımda denge ya da güzellik gibi geleneksel kavramlardan uzaklaşarak biçimbozma (deformasyon) yöntemini yaygınlıkla uygulamışlardır.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Risale: Küçük kitap, broşür. İlim veya sanata dair yazılar. Önceleri çokluk dini konuları ele alan küçük hacimli kitaplar bu adla anılırlardı.

    Bağlama: Türkü nazım biçiminde nakarat.

    Mecaz-ı Mürsel: Benzetme amacı güdülmeden bir sözün, aralarındaki ilgi dolayısıyla bir başka söz yerine kullanılmasıdır. Bu sanatta benzetme amacı olmaz. Mecaz-ı Mürsel Örnekleri: • İç-dış Havalar da soğudu, artık bundan sonra sobalar da yanar. • parça-bütün Dalgalan sen de şafaklar gibi ey nazlı hilâl • neden-sonuç Bereket yağıyor; çiftçinin yüzü gülecek.

    Tecelli: Bildirme, görünme. Tasavvuf düşüncesine ve bu düşünüşü benimsemiş kimselere göre gördüğümüz her şey Tanrı'nın bir tecellisidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü