Eğitim Sitesi

Duygu Paragrafı Nedir? Duygu Paragrafı Hakkında Kısaca Bilgi

Duygu Paragrafı Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Duygu Paragrafı:

Olayı anlatan kişinin iç dünyasının, duygularının öne çıktığı bir paragraf çeşididir. Yazar duygularını, kimi zaman öyküleyici, kimi zaman da betimleyici anlatım biçimlerini kullanarak okura ulaştırır. Bu tip paragraflarda kişinin iç dünyasına yönelik özellikler, tutkular, davranışlar, ağırlık kazanır.

Örnek :
Daha elli yaşına gelmemiştim; zengindim, ünlüydüm; sağlığım yerindeydi, aklı başında çocuklarım vardı. Birdenbire hayatım duruverdi. Soluk alabiliyor, yiyip içiyor, uyuyordum. Ama yaşamak değildi bu. Hiçbir şey istemiyordum artık. İstenecek bir şey olmadığını biliyordum. Hayat, birinin yaptığı saçma bir şaka gibi geliyordu bana. Kırk yıl boyunca çalış didin, ilerle; sonra da ortada hiçbir şey olmadığını gör.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Yansıma Sözcük: Doğadaki sesi yansıtan sözcük.

    Zincirleme Ad Tamlaması: Tamlayanı, tamlananı veya her ikisi de ad tamlaması biçiminde olan iç içe girmiş tamlama türü; bir ad tamlamasının ikinci bir ad tamlaması kurması: Hediye ettiğiniz kitapların listesinin yazılması tamamlandı mı? vb.

    Bandrol: 1. Satılan ürünün kontrollü olduğunu belirten, vergi alındığını gösteren etiket. 2. Açıldığını yada kullanıldığını gösteren etiket ya da şerit.

    Ses Daralması: "a,e" geniş ünlüsüyle biten sözcüklere "-yor" şimdiki zaman eki getirildiğinde, bu geniş ünlüler daralıp değişerek "ı,i,u,ü" olur. Örnek : bekle-yor bekliyor Oyna-yor oynuyor

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü