Eğitim Sitesi

Doğu Nedir? Doğu Hakkında Kısaca Bilgi

Doğu Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Doğu:

Doğu, dört ana yönden biri. Güneşin sabah doğduğu yön. Güneşin doğduğu yön olmasına atfen "doğmak" eyleminin kökünden türetilmiştir. Batı-doğu arasındaki düz bir çizgi; kuzey-güney doğrultusundaki çizgiyi dik keser. Coğrafya kurallarına göre, coğrafi haritalarda doğu yönü daima sağ yandadır.

eski dilde: şark

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Volkanik Tüf: Volkanlardan çıkan kül ve irili ufaklı parçaların üst üste yığılarak yapışması ile oluşan taşlara volkan tüfü denir.

    Coğrafi Konum: 1- Bir ülkenin, bir bölgenin veya noktanın Dünya üzerinde bulunduğu yere Coğrafi Konum denir.Coğrafi Konum 1."Matematik Konum", 2."Özel Konum" olmak üzere ikiye ayrılır. 2- Herhangi bir noktanın dünya üzerinde kapladığı alana coğrafi konum denir. Özel ve matematik konum diye ikiye ayrılır. Bir ülkenin coğrafi konumu , o ülkenin tabii, beşeri ve ekonomik özelliklerini çok yönlü etkiler. 3- Herhangi bir yerin dünya üzerindeki enlem boylam derecesi, denizlere, kıtalara, ticaret yollarına göre yeri.

    Levha Tektoniği: Levha tektoniği, jeolojik ve jeofizik araştırmalara dayalı olarak yer kabuğunu oluşturan parçaların (levhaların) hareketleri hakkındaki son görüştür.

    Grafik Ölçek: Haritalardaki küçültme oranını çizgi grafiği üzerinde gösteren ölçek türüdür. Kesir ölçeğe göre düzenlenir ve santimetre (cm)'nin üstündeki tüm uzunluk birimleri kullanılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü