Eğitim Sitesi

Diyalog Nedir? Diyalog Hakkında Kısaca Bilgi

Diyalog Terimi Hakkında Bilgiler

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Diyalog:

Kişilerin karşılıklı konuşmaları.

 

Edebiyat Terimi Olarak Diyalog:

İki kişinin karşılıklı konuşmasını tanımlayan Yunanca sözcük. Roman, hikaye, tiyatro gibi türlerde kahramanların karşılıklı konuşmalarının olduğu gibi yazılmasını ifade eder. En çok dram türünde görülür ve üsluba canlılık katar. Devrik cümleler kullanmaya elverişlidir. Örneğin Eflatun'un diyalogları ünlüdür.

 

Tiyatro Terimi Olarak Diyalog:

Oyun, roman, öykü gibi eserlerde iki veya daha çok kimsenin konuşması, konuşmaya dayanılarak yazılmış eser. Roman, hikâye ve tiyatroda kahramanların karşılıklı konuşmaları. İki kişi arasında karşılıklı konuşma.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Diyalog:

Karşılıklı konuşma.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Diyalog:

İnsanların karşılıklı fikir ve düşüncelerini paylaşması, konuşması.

 

    Benzer Dil ve Anlatım Terimleri

    Monolog: Bir kişinin tek başına konuşması.

    Kanalı Kontrol İşlevi: İletinin, kanalın iletiyi iletmeye uygun olup olmadığını öğrenmek amacıyla düzenlenmesi.

    Müşahit Anlatıcı: Hikâye ve roman gibi sanat eserlerinde olay içinde yer alan mekânı, şahısları ve yaşananları kamera tarafsızlığı ile izleyen, onların geçmişi ve ruh hâlleri hakkında bilgi vermeden yaptıklarını gözler önüne seren anlatıcı.

    Fabl: 1. Kahramanları çoklukla hayvanlardan seçilen, sonunda ders verme amacı güden, genellikle manzum hikaye, öykünce. 2. İnsanlar arasında cereyan eden olayları hayvanlar bitkiler ya da cansız varlıklar arasında geçiyormuş gibi göstererek bu yolla insanlara ahlak ve ibret dersi vermek, örnek göstermek ya da bir düşünceye güç kazandırmak isteyen bir çeşit masaldır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Dil ve Anlatım Terimleri Sözlüğü