Eğitim Sitesi

Diyafram Ayarı Nedir? Diyafram Ayarı Hakkında Kısaca Bilgi

Diyafram Ayarı Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Diyafram Ayarı:

Fotoğraf makinelerinde fotoğrafı çekilecek kişi/nesneden yansıyan ışınların hangi miktar ve şiddette lensten geçip makineye ulaşacağını düzenleyen ve bu bağlamda fotoğrafın net alan derinliğini belirleyen ayar.

 

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Diyafram Ayarı:

Fotoğraf makinelerinde fotoğrafı çekilecek kişi/nesneden yansıyan ışınların hangi miktar ve şiddette lensten geçip makineye ulaşacağını düzenleyen ve bu bağlamda fotoğrafın net alan derinliğini belirleyen ayar.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Kamera Obskura: Günümüz fotoğraf makinelerinin atasıdır. En basit şekliyle bir duvarında küçük bir delik bulunan karartılmış bir odadır. Bu delikten geçen ışık karşı duvarda, dışarıdaki görüntünün baş aşağı gelmiş biçimini oluşturmaktadır. Bu olaya ilk kez M.Ö. 4. yüzyılda Aristo tarafından değinilmiş, daha sonra geliştirilerek resim yapımında kullanılmıştır. 16.yy.da bu araçlara dış bükey mercekler yerleştirilmiştir. Kamera obskura' ya ışığa karşı duyarlı bir malzeme yerleştirilmesini ilk düşünen kişi 1800 lere Thomas Wedgwood olmuş, Fransız Niepce bunu gerçekleştirmiş ve ilk "fotoğrafı" 1826'da çekmeyi başarmıştır. (camera obscura / karanlık kutu)

    Kontrast, Kontrastlık: 1- Görüntünün en açık ve en koyu bölgeleri arasındaki farktır. Yüksek kontrastlı görüntü hem ışığın çok güçlü olduğu bölgelere hem de çok koyu gölgelik alanlara sahiptir. 2- Filmlerde, gölgeli alanlardan yoğun ışıklı alanlara kadar geniş bir ton skalasının kaydedilebilme kabiliyetidir. Yüksek kontrastlı bir film her iki alanda da detayların kaydedilmesinde daha az başarılı olur ancak keskinliği artırarak görsel bir etkileyicilik sağlar. Genellikle, düşük kontrastlı filmler çok kontrastlı durumlarda kullanılırken, yüksek kontrastlı filmler düz ışık koşullarında daha faydalı olur. 3- Bir görüntünün en aydınlık ve en karanlık kısımları arasındaki ton farklılığı. Kontrastı etkileyen faktörler; konumun aydınlatma oranı, objektifin özellikleri, duyarlı malzemelerin özellikleri, banyo edilme oranı, agrandizörün özellikleri ve yüzey dokusu. 4- En açıktan en koyu tona geçinceye kadar bir film ya da fotoğraf kâğıdında ara gri tonlarının varlığı ya da yokluğu. Kontrastı etkileyen öğeler ise, konunun aydınlatma oranı, objektifin özellikleri, duyarlı malzemelerin özellikleri, banyo edilme oranı, kullanılmakta olan agrandizörün özellikleri, kullanılan kontrast özelliği ve yüzey dokusudur.

    C-41: Eastman Kodak tarafından üretilen renkli negatif filmlerin banyo edilmesinde kullanılan kimyasallardır.

    Albüm (album): Resim, fotoğraf, pul gibi şeyleri dizip saklamaya yarayan bir tür defter.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü