Eğitim Sitesi

Dar-üs-Saade Ağası Nedir? Dar-üs-Saade Ağası Hakkında Kısaca Bilgi

Dar-üs-Saade Ağası Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Dar-üs-Saade Ağası:

Kızlar ağası.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İç Oğlanları: Topkapı, Galata, İbrahim Paşa ve Edirne saraylarına alınıp, türlü devlet hizmetleri için aday olarak yetiştirilen gençlerdir. Bunlar genellikle devşirme kökenli olup, 4 yıllık Acemi Oğlanlar Ocağı eğitiminden sonra buraya alınırlardı.

    Konfederasyon: Egemenliklerini, hukuk yapılarını, başkanlıklarını ve uluslararası kişiliklerini koruyarak ortak bir amaç için antlaşmayla birleşmiş bağımsız devletlerin oluşturduğu topluluktur.

    Medine: Eski adı Yesrib olan Suudi Arabistan'da bir kenttir. Hicaz bölgesinde, Mekke'nin 385 km. kuzeyindedir. İslam dünyasının Mekke'den sonraki kutsal kentidir. Burada ölen Hz. Muhammed'in Mecid-i Nebi'deki mezarı Müslümanlarca ziyaret edilen kutsal bir yerdir.

    İstiklal Mahkemeleri: TBMM'nin 18 Eylül 1920 tarihinde kabul ettiği bir yasayla kurulan olağanüstü yargı organıdır. Vatana ihanet suçları ile asker kaçaklarını yargılamak üzere kurulan bu mahkemeler TBMM adına yargılama yapmaktaydılar, bu nedenle kararları kesindi. Üyeleri TBMM'den seçilen bu mahkemeler, Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın ardından; Şeyh Said Ayaklanması, Atatürk'e Süikast Girişimi ve Menemen Olayı'nda tekrar tekrar görev yapmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü