Eğitim Sitesi

Çökelme Nedir? Çökelme Hakkında Kısaca Bilgi

Çökelme Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Çökelme:

Sular içerisinde, erimiş bulunan bazı maddeler çeşitli şartlara uygun olarak zamana ve yere bağlılık şartıyla çökelirler, bunlara çökelti denir.

 

Kimya Terimi Olarak Çökelme:

1-Çözünenin hızlı bir biçimde ince toz gibi bir katı hâlinde çözeltiden ayrılması.

2-Bir çözeltide iki tuzun etkileşimi veya sıcaklık değişiminin çözünürlüğe etkisi sonucu çözünmeyen katı bir bileşiğin oluşması.

 

Biyoloji Terimi Olarak Çökelme:

1. Kan hücrelerinin kümeleşerek pıhtılaşması.

2. Bir sıvı içinde dağınık halde bulunan hücre ya da parçacıkların kümeleşmesi.

3. Antijen ve antikorların tepkimesi sonucunda kan hücrelerinin kümeleşmesi.

4. Kan grubu antijenleri (A ve B) ile antikorlarının (anti A ve anti B) bir araya gelmesi sonucunda alyuvarların birbirine yapışması ve iri tanecikli yapılar oluşturmasına çökelme ya da aglütinasyon denir. Çökelme ile oluşan tanecikli yapılar, kan damarlarını tıkayarak ölüme neden olabilir.
İki tip çökelme vardır:
1. Hafif (Kısmi) Çökelme
2. Ağır (Tam) Çökelme

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Çağlayan (Şelale, Çavlan): Küçük bir akarsuyun çok yüksek olmayan bir yerden dökülüp aktığı yer.

    Asit Yağmurları: Atmosferdeki nem ile kirleticilerin karışımı sonucu oluşan asidin, yağışlarla birlikte yeryüzüne inmesi.

    Lapya: Kalkerli yamaçlarda yağmur ve kar sularının yüzeyi eriterek açtıkları küçük oluklardır. Oluşan çukurluklar keskin sırtlarda yan yana sıralandığından yüzey pürüzlüdür. Büyüklükleri birkaç cm ile birkaç metre arasında değişir.

    Tsunami: Japoncada "liman dalgası" anlamına gelen tsunami sözcüğü; okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder. Deprem dalgası.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü