Eğitim Sitesi

Çoğul Ad Nedir? Çoğul Ad Hakkında Kısaca Bilgi

Çoğul Ad Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Çoğul Ad:

Aynı tür varlıkların birden fazlasını anlatan isimlere çoğul isimler denir. Örnek : kediler, kuşlar, evler

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Röportaj: 1- Bir gazetecinin her hangi bir yeri, bir kurumu gezerek, orada gördüklerini kendi görüşleri ile birleştirerek yazdığı gazete yazılarına röportaj denir. 2- Konusu bir soruşturma, araştırma olan gazete veya dergi yazısı.

    Eylemler (Fiiller): İş, oluş, hareket, durum ve kılış bildiren; zaman ve kişi eklerine göre çekimlenebilen; zaman ve kişi ekleriyle çekimlenmesi halinde cümle içinde yüklem görevi üstlenen sözcüklere eylem (fiil) denir. Örnek : bak-, sus-, büyü-, ağla-, koş- Gel-di-m kopar-ı-yor-uz Gel (eylem kökü) kopar (eylem gövdesi) -di (zaman eki) -yor (zaman eki) -m (1. Tekil kişi eki) -uz (1. Çoğul kişi eki)

    Sözde Özne: Edilgen fiillerle kurulmuş olan cümlelerde, cümlenin gramer açısından görünürde olan öznesi, görünür özne: Parka yollar yapılmış, içme suyu getirilmiş vb.

    Kelime Türü: Yapıları, görevleri ve nitelikleri bakımından, kelimelerin cümle içindeki işleyişlerine göre ayrıldıkları her bir bölüğü. Türkçede sekiz kelime türü vardır: 1. ad, 2. sıfat, 3. zamir, 4. zarf, 5. edat, 6. bağlaç, 7. ünlem, 8. fiil. Bunlar genel bir sınıflandırmada ilk yedisi varlık ve nesnelerle ilgili ad, sekizincisi de oluş ve kılış gösteren fiil olmak üzere iki ana türde toplanabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü