Eğitim Sitesi

Bölge Zamanı Nedir? Bölge Zamanı Hakkında Kısaca Bilgi

Bölge Zamanı Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Bölge Zamanı:

Zaman bölgelerine ait ortalama zaman. Greenwich'in boylam çizgisi sıfır saat dilimine denk gelir. Türkiye Greewich'den 2 saat geri olan -2 saat çizgisindeki ortalama zamanı kullanır.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Mutlak Parlaklık: Bir yıldızın 10 parsek uzaklığa indirgenmiş parlaklığı.

    Ayar Yıldızı: Gökyüzünün çeşitli bölgelerinde, parlaklıkları kesin olarak saptanmış, belirli parlaklık dizgelerine bağlanmış yıldızlara verilen ad. Harvard dizgesine bağlı "north polar sequence" adlı listede verilen yıldızlardan her biri, uluslararası kabul edilen ayar yıldızıdır. Bu yıldızlar, parlaklıkları bilinmeyen yıldızların, parlaklık saptanmasında ölçek olarak kullanılır.

    Gök Uçlağı: Dünya dönme ekseninin gök küresini deldiği nokta. Örneğin, gök kuzey uçlağı (gök kuzey kutbu) ve gök güney uçlağı (gök güney kutbu).

    Merkür Gezegeni: - Güneş'e en yakın gezegendir. - 4879 km çapıyla Güneş sisteminin en küçük gezegenidir. - Güneş çevresinde en hızlı dolanan gezegendir. - Yüzeyine en fazla meteor çarpan gezegendir. - Atmosferi yoktur. - Yüzeyinin sıcaklığı -173⁰C +427⁰C arasındadır. - Çapına göre büyük bir çekirdeğe sahiptir. - Kütle çekimi ve yer çekimi ivmesi azdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü