Eğitim Sitesi

Biyografi Nedir? Biyografi Hakkında Kısaca Bilgi

Biyografi Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Biyografi:

Bir kişinin yaşamını ve eserlerini, nesnel bir bakışla anlatan eser. Öz geçmiş.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Biyografi:

Tanınmış, eserler yazmış, ün bırakmış kişileri tanıtmak amacıyla yazılan yazılara biyografi denir. Biyografilerde yurtlarına, insanlığa hizmetleri dokunmuş önemli kişilerin çalışmaları, hayatları, eserleri anlatılır. Biyografilerin açık, sade bir dille, tarafsız olarak yazılması gerekir.

 

Sanat Terimi Olarak Biyografi:

Öz geçmiş.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Biyografi:

Yaşam öyküsü. Bir sanatçının, yazarın ya da meşhur bir insanın hayat hikayesinin anlatan, kişisel hayatı konu alan edebi tür.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Biyografi:

Kişilerin hayatını anlatan eserlerdir. Biyografilerde, kişinin hayatı başka kişi ve kişiler tarafından yazıya geçirilir.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Durak: 1. Hece vezniyle yazılmış şiirlerde dizelerin belli bölümlere ayrıldığı yerler. Durakta sözcükler bölünmez, kulağa uyumlu gelen söz öbekleri oluşturulur. 2. Heceyle yazılan şiirlerde, dizelerin belli yerlerinde durulan kısım.

    İdmac: Sözcük anlamı sıkıştırmak. Edebiyatta sözde ve yazıda övgü içinde övgü ya da aşagğılama içinde aşağılama yapmayı tanımlar. Övgü içinde övgü yapmaya istitbâ adı da verilir. Örnek: Sadrında seni eyleye Hak dâim ü bâki Hep âlemin etdikleri şimdi bu duâdır Nedim Şair sadrazama dua ediyor ama bu duanın herkes tarafından yapıldığını belirterek övgü içinde övgü yapıyor.

    Mesel: Atasözleri, öğretici, ahlaki özellikleri bulunan küçük hikayelerdir.

    Şive: Bir dilin değişik kültür düzeylerine göre farklı biçimlerde konuşulma özelliği.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü