Eğitim Sitesi

Besin Zinciri Nedir? Besin Zinciri Hakkında Kısaca Bilgi

Besin Zinciri Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Besin Zinciri:

1. En son enerji kaynağı olan bitkiden enerjiyi ileten organizmaların dizisidir. Bu dizideki her fert kendisinden bir öncekini yer ve kendinden bir sonraki tarafından yenir.

2. Besinlerdeki enerjinin üreticilerden otçullara ve onlardan etçillere kadar olan iletimine besin zinciri veya enerji aktarımı denir.

3. Bir besin ağının, av olan türler ile onları tüketen avcıların oluşturduğu genel basit bir sıralama şeklindeki bölümü.

4. Komünitede bir organizmanın bir sonraki organizma için besin oluşturduğu dizi.

 

Coğrafya Terimi Olarak Besin Zinciri:

Bitki, otçul hayvan ve etçil hayvan arasında besine dönüştürülen enerjinin organizmadan organizmaya geçişidir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Besin Zinciri:

1. Canlılar arasındaki beslenme ilişkilerinin, zincir şeklindeki gösterilişi.

2. Doğada canlıların birbiriyle beslenmesi ve enerjinin ayrıştırıcılara kadar geçmesiyle oluşan döngüye besin zinciri denir.

3. Bir ekosistemde, enerjinin temel kaynağı olan bitkilerden başlayarak her biri kendinden önce geleni yiyen ve kendisinden sonra gelenler tarafından yenen bir dizi organizmadan geçerek iletilmesi olayına besin zinciri denir.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Besin Zinciri:

Yeşil bitkilerce üretilen organik maddelerin farklı canlı organizmalar aracılığı ile ekosistemde dolaşımına verilen isimdir. Besin zincirinin basamakları, üreticilerden tüketicilere doğru birbirine eklenerek ekosistemde madde ve enerji aktarımını sağlar.

 

    Benzer Biyoloji Terimleri

    Küresel İklim Değişikliği: İnsan etkinlikleri sonucunda havaya salınan sera gazlarının atmosferde artmasıyla sera etkisi oluşturması ve yerküreden uzaya yayılan ısıyı geri çevirerek küresel ölçekte iklim değişikliğine yol açması.

    Bentik Zon: Okyanusun tabanı.

    Deuterostomia: Blastopor, ağız yerine anüsü oluşturur. Ağız daha sonra şekillenir. Genellikle, enterosöl sölom ve radial segmentasyon ile birlikte anılır.

    Adaptasyon: 1-Belirli çevre koşullarında canlının yaşama ve üreme şansını artıran çevreye uyumunu sağlayan ve kalıtsal olan özellikleri. 2-Bir canlının kendi çevresine uyması, uymayı gerçekleştiren olaylar, canlının çevresi içinde yaşamasına olanak veren özellik. 3- Evrimsel biyolojide, bir canlının yaşamını sürdürmesini ve üremesini olası kılan belirli bir yapı, fizyolojik bir süreç ya da davranış. 4- Canlıların değişen çevre koşullarına karşı yaşama ve üreme şansını artıran uyum yeteneğidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü