Eğitim Sitesi

Basit Cümle Nedir? Basit Cümle Hakkında Kısaca Bilgi

Basit Cümle Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Basit Cümle:

1- Tek yargı bildiren, içinde herhangi bir fiilimsi bulunmayan ve bir yüklemi olan cümlelerdir. Örnek : Yanımıza biraz yiyecek alalım.

2- Bir düşünceyi bir duyguyu veya bir oluş ve kılışı tek bir yargı hâlinde anlatan ve en az bir yüklemden oluşan cümle türü.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Buyruk Cümlesi: Emir Cümlesi Bilgilerine Bakınız.

    İstiare: Eğretileme Bilgilerine Bakınız.

    Şart Cümlesi: 1. Eylemin, yargının gerçekleşmesini şarta bağlı olarak bildiren cümlelere şart cümlesi denir. Örnek : Görürsem selamını söylerim. 2. Temel cümleyi yargı bildirmeden zaman, şart, sebep ve benzetme işlevi ile tamamlayan zarf görevindeki yardımcı cümle türü. Fiil kök ve gövdeleriyle ek-fiile - SA şart ekinin getirilmesi ile kurulur. Şart eki geniş zaman kipinden sonra da gelebilir: Artık demir almak günü gelmişse zamandan Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan (Y.K.Beyatlı, Kendi Gök Kubbemiz, s.83)

    İkilemeler: Anlamı ve anlatımı güçlendirip pekiştirmek amacıyla aynı ya da sesleri birbirine benzeyen sözcüklerin art arda yinelenmesiyle oluşan söz gruplarına ikileme denir. Örnek : Güzel mi güzel kız Demet demet çiçek Çuval çuval fındık Çıtır çıtır simit Ağlaya sızlaya bir hal olmak Güle güle ölmek Varını yoğunu ortaya çıkartmak İyi kötü (bilmek) Aşağı yukarı (anlamak) Hemen hemen (bitirmek)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü