Eğitim Sitesi

Ateizm Nedir? Ateizm Hakkında Kısaca Bilgi

Ateizm Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Ateizm:

Tanrı'nın varlığını reddeden görüşe ateizm denir. Ateizm, evrende ve doğada yaratıcı bir gücün varlığını kabul etmeyip evrenin maddesel bir bütün olarak kendiliğinden var olduğunu öne sürer. Bundan dolayı ruhun ölümsüzlüğünü ve ahiret hayatını da kabul etmez. Ateizm, çok yaygın olmasa da tarih öncesi dönemlerden akıp gelen ve Karl Marks, Leibniz, Feuerbach Nietzsche, Jean Paul Sartre gibi bazı filozoflarca da savunulan bir görüştür.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Ateizm:

Allah'ın varlığını reddeden görüş ateizmdir. (Tanrı tanımazlık). Ateizm Tanrı'nın varlığını reddederek evreni, evrene dayanarak açıklamaya çalışır. Bu nedenle ateizmi savunan düşünürler genelde materyalisttir.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Agnostisizm: Tanrı'nın var olup - olmadığının bilinemeyeceğini savunan görüş Agnostisizm'dir (Bilinemezcilik). Örneğin sofist düşünürlerden Protagoras "Tanrılar üzerine bilgi edinmekte çaresizim; ne var oldukları ne de olmadıkları, ne de ne şekilde oldukları üzerine." Agnostisizm adını ilk kullanan Thomas Huxley'e göre duyularımızla kavrayamadığımız şeyler konusunda kesin bir şey söyleyemeyiz. Tanrı da duyularla kavranamadığı için var olup-olmadığını söyleyemeyiz. Agnostisizm Tanrı'yı reddetmez. Fakat Tanrı ile ilgili bilgiye sahip olunamayacağından herhangi bir yargıda da bulunmaz.

    Evrim: Değer veya biçimlerde meydana gelen yavaş yavaş ve kısmi değişim.

    Köle Ahlakı: Nietzsche'nin, acıma, alçak gönüllülük, sabır, korku, büyük olan her şeye karşı güvensizlik gibi özellikler taşıyan yaşama tutumuna verdiği ad. Karşıtı bk. efendi ahlakı. Ahlakın bir yorum olduğunu dile getiren Nietzsche, kendi yorumuyla ahlakı ikiye ayırır: Efendi ve Köle Ahlakı. Nietzsche'ye göre efendi ahlakı; genel kabul gören “iyi” ve “kötü” kavramlarını sorgulayabilir, kendi değerlerini yaratabilir bir ahlaktır. Bu ahlaka sahip insanları “üst insan” olarak tanımlar. Köle ahlakı ise insanın yaşamındaki sürekliliği sağlayacak kabulleri oluşturur. Efendi ahlakına göre iyi bir durum, köle ahlakınca yanlış görülebilir fakat köle ahlakı buna ses edemez çünkü köle ahlakının varlığı efendi ahlakının varlığı ile oluşur.

    Toplumsal Değer: İyi, kötü, doğru, yanlış, güzel, çirkin gibi toplumların beğenilerinden kaynaklanan ve onları yansıtan ölçüt.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü