Eğitim Sitesi

Ataman Nedir? Ataman Hakkında Kısaca Bilgi

Ataman Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ataman:

Don ve Ukrayna Kazakları'nın başındaki kumandana verilen unvan. Zamanla çar veliahtına da bu unvan verildi. Asya Türkleri askerî ve idarî makamlara seçilen müdür ve başkanlara Ataman derlerdi. 15. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Polonya ve Litvanya Büyük Dukalığı orduları kumandanına da Ataman denilirdi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Bordür: 1-Kaldırımların kenarlarında bulunan taşlar. 2-Genellikle giyim kuşam malzemesindeki kenar süsü. 3-Cilt kapağındaki kalın çizgiler.

    Avam Kamarası: İngiltere'de, kral ile halk temsilcileri arasında 1215 yılında imzalanan Magna Charta'dan sonra oluşturulan, halk sınıflarıyla serflerin temsil edildiği halk meclisidir. 1285 yılında soylu meclisi olan Lordlar Kamarası ile birlikte toplanarak İngiliz parlamentosunu oluşturdular. Halk oyu ile seçilen temel yasama organıdır.

    Sıkıyönetim: Savaş durumu, ayaklanma gibi olağanüstü durumlarda, yurtta güvenliğin sağlanması korunması için, ordunun yardımıyla sağlanan ve özgürlükleri geçici olarak kısıtlayan yönetim.

    Devrimcilik: Dil devriminin ilk yıllarında inkılapçıık daha sonraki yıllarda ihtilalcilik olarak kullanılmıştır. Bir toplumun önemli kurumlarını kısa bir süre içinde yenileştirmesi demektir. Atatürkçülüğün altı temel ilkesinden biridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü