Eğitim Sitesi

Astrofizik Nedir? Astrofizik Hakkında Kısaca Bilgi

Astrofizik Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Astrofizik:

Gök cisimlerinin fiziksel yapıları yanında gerek gök cisimlerinde ve gerek yıldızlar arası ortamdaki madde ve ışınım arasındaki etkileşimler ile ilgilenir.

Astrofiziğin temel konusu gök cisimlerine baktığımızda gördüklerimizi ve gökyüzü olaylarının nedenlerini açıklayan kuramları oluşturmak ve geliştirmektir. Yıldız fiziği.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Akşam Kızıllığı: Gün batarken ve battıktan sonra ufkun kızıl hali.

    Alan Kanunu: İkinci Kepler kanununun genel ifadesi; iki cisim probleminde alan hızının değişmez olması.

    Güneş Tutulması: Güneş tutulması, Ay yeni ay evresindeyken Dünya ile Güneş arasında bulunduğu zaman gerçekleşir. Bu durumda Güneş yuvarlağı Ay tarafından kısmen ya da tamamen örtülerek tam, parçalı ya da halkalı güneş tutulması meydana gelir. Burada da belirtilmelidir ki her yeni ay evresinde güneş tutulması oluşmaz. Güneş tutulmalarının oluşabilmesi için yeni ay evresinin düğümler doğrultusunda veya onun yakınında olması gerekir. Güneş tutulması sırasında Ay'ın gölgesi yeryüzüne düşer. Bu sırada Dünya dönmeye devam ettiğinden dolayı Ay'ın gölgesi yeryüzünde belli bir yol izlemiş olur. Ay gölgesinin yeryüzünde izlemiş olduğu bu yola tutulma çizgisi denir.

    Meteoroloji Uyduları: Meteoroloji uyduları, meteoroloji ve haberleşme uydu teknolojileri sayesinde, günün herhangi bir anında dünya üzerindeki bir yerin hava durumunu, bize gün boyu meteoroloji bilgilerini aktaran televizyon istasyonlarından takip edebilmektedir. Meteoroloji uzmanları, uyduları birçok amaç için kullanmakta, uydu görüntülerine dayanarak hava tahminlerinde bulunabilmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü