Eğitim Sitesi

Ahenk Nedir? Ahenk Hakkında Kısaca Bilgi

Ahenk Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Ahenk:

Uyum

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Ahenk:

Uygunluk, uyum, düzen.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Ahenk:

Harflerin yapılarının, estetik ölçülerinin, hem münferit hem de diğer harflerle uyum içerisinde olmasıdır. Bunlar da tenasüp ve terkiple ifade olunmuşlardır.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ahenk:

Uyum

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Ahenk:

Uyum, uygunluk.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Ahenk:

Uygunluk, uyum, düzen, uyuşma, anlaşma.

 

    Benzer Edebiyat Terimleri

    Suç Ve Ceza: Fyodor Mihayloviç Dostoyevski tarafından belki de bugüne kadar yazılmış en özgün cinayet romanı, bu türün ilk örneklerinden biri. Yalnızca yapabildiğini kanıtlamak için yaşlı, pinti bir tefeciyi acımasızca öldüren meteliksiz öğrenci Raskolnikov'un, sıcaktan kavrulan Petersburg'un dayanılmayacak kadar sıkıntılı yazında geçen hikâyesi.

    Kavuştak: Şarkı ve türkülerde tekrarlanan dize, nakarat.

    Lafçılık: Özellikle yazılı edebiyatta anlatımı gereksiz sözlerle doldurma ve bunu alışkanlık edinme.

    İstifham: Anlamla ilgili sanatlardandır. Cevap alma gayesi gütmeksizin art arda sorulan sorularla yapılır. Sevgi, nefret, teessür, üzüntü, öfke, kin, kıskançlık, ümitsizlik, acz, şaşkınlık, hayret ve hayranlık gibi heyecan verici duygular bu yolla ifade edilir. Şair duyguya bağlı olarak kendi kendisine, herkese veya her şeye soru yöneltebilir. Düşünce ve kavram üzerine dikkati çekmek için bu sanata başvurulur. Aşırı heyecan ve gerilim istifham'ı alelâde soru cümlelerinden ayrılır. Örnek: Şakaklarıma kar mı yağdı ne var? Benim mi Allah'ım bu çizgili yüz? Ya gözler altındaki mor halkalar? Neden böyle düşman görünürsünüz, Yıllar yılı dost bildiğim aynalar? Cahit Sıtkı Tarancı

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü