Eğitim Sitesi

Yarımada Nedir? Yarımada Hakkında Kısaca Bilgi

Yarımada Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Yarımada:

Üç tarafı suyla çevrili kara parçasına burun bu oluşumun daha büyüğüne de yarımada denir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yarımada:

Sadece bir yanı ana karaya bağlı, öbür yanları suyla çevrili kara parçası, yani üç tarafı sularla çevrili kara parçasıdır.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Nükleer Pil: Araştırma, deneme ya da radyoelement üretimi için kullanılan nükleer reaktör.

    Kumullar: Rüzgarların taşıdığı kumların çökelmesiyle kumullar oluşur. Gevşek yapıya sahip olan kumullar sürekli yer değiştirmektedirler. Orta Asya çöllerinde oluşan hilal biçimli kumullara ise barkan adı verilir.

    Karstik Topografya: Yeraltı ve yerüstü sularının, aşınmaya karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kayaları eriterek oluşturduğu şekil topluluğu.

    Ülkemizde Enlemlerin Etkisi: Güneyden kuzeye gidildikçe güneş ışınlarının geliş açısı küçülür. Bu nedenle; 1- Güneyden kuzeye gidildikçe sıcaklık azalır. Ülkemizin kuzeyi ile güneyi arasında 7-8 derecelik sıcaklık farkı bulunur. Akdeniz kıyıları Karadeniz kıyılarından sıcaktır. 2- Akdeniz'den, Ege, Marmara ve Karadeniz'e doğru gidildikçe deniz suyu sıcaklığı ve tuzluluk oranı azalır. 3- Kuzeyden esen Rüzgârlar (Karayel, Yıldız ve Poyraz) soğuk. Güneyden esen Rüzgârlar (Lodos, Kıble ve Keşişleme) sıcak etki yapar. 4- Güneyden kuzeye gidildikçe güneş enerjisinden yararlanma oranı azalır. 5- Güneş ışınları düzlem bir yüzeye hiçbir zaman dik açıyla gelmez.(Dönencelerin dışında olmamızdan dolayı) 6- Güneyden kuzeye gidildikçe Dünyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş hızı azalır. 7- Yazın kuzeye gidildikçe gündüz, kışın kuzeye gidildikçe gece süreleri uzar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü