Eğitim Sitesi

Ses Bilgisi Nedir? Ses Bilgisi Hakkında Kısaca Bilgi

Ses Bilgisi Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ses Bilgisi:

Dilin seslerini inceleyen dal.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Vurgu: Sözcük içinde bir hecenin, cümle içinde bir sözcük ya da sözcük grubunun diğerlerine göre daha baskılı, kuvvetli söylenmesine vurgu denir. Vurgunun kelime vurgusu, cümle vurgusu, anlam vurgusu ve ünlem vurgusu gibi türleri vardır.

    Ünlü: Ciğerlerden gelen havanın ağız kanalında herhangi bir engele uğramadan yalnız ses yolundaki daralma veya genişleme ile çeşitlenen, dil ve dudakların oluşturduğu ses (a, e, ı, i, o, ö, u, ü) Alfabemizde 29 harf vardır. Bunlardan sekizi ünlü, yirmi biri ünsüzdür. Söyleniş özelliğine ve dilin durumuna göre ünlüler ikiye ayrılır: a. Kalın ünlüler: a, ı, o, u. b. İnce ünlüler: e, i, ö, ü.

    Sesteş (Eş Sesli) Sözcükler: Yazılışları ve okunuşları aynı olduğu halde, anlamları tamamen farklı olan sözcüklere "sesteş" sözcükler denir. Örnek : Yüzünde kan lekesi vardı. - Sen hala onun söylediklerine kan. Ay'a bu ay yeni bir uzay aracı gönderilecekmiş. - Yüzünü asma, öbür sınavda yüz alırsın. Gül sen, gülün olayım. - Köyün ortasından geçen çay, çay bahçelerini suluyor.

    Kafiye (Uyak): En az iki dize sonunda anlamca ayrı, sesçe birbirine uyan iki sözcük arasındaki ses benzerliğidir. Dize sonlarında yazılışları ve okunuşları aynı olup, anlamları ve görevleri farklı olan kelimelerin veya eklerin tekrarı kafiyeyi oluşturur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü