Eğitim Sitesi

Metafizik Nedir? Metafizik Hakkında Kısaca Bilgi

Metafizik Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Metafizik:

Tanrı, ruh, ölümsüzlük vb. soyut(deney ve gözlem dışı)konuları ele alan felsefe disiplinidir. Ayrıca metafizik kelimesi duyularla algılanamayan, deney ve gözlem dışı anlamında da kullanılır. Örn:Ruh metafizik bir kavramdır.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Metafizik:

1- Doğaüstü konuları ele alan bunları akıl yoluyla açıklamaya çalışan evren ve insanla ilgili çürütülmesi ve ispatlanması mümkün olmayan yorumlar getiren felsefe alanı metafiziktir. Metafizik kavramı Aristo'nun yazılarını düzenleyen öğrencilerince kullanılmış, Aristo'nun fizikle ilgili yazılarından sonra yazılanların Metetafizika (fizikten sonra gelen) olarak adlandırılmasıyla doğmuştur. Metafiziğin konusu Aristo tarafından varlığın ilk nedenlerinin araştırılması olarak belirlenmiştir. Metafizik tarihsel gelişim sürecinde varlığa, bilgiye, insana; Tanrı ve ruh gibi doğaüstü kavramlarla yaklaşmış duyu organlarının kavradığı nesnel gerçekliği dışlamıştır.

2- Varlığın son temelleri, özü ve anlamı üzerine öğretiler. Bilimin ele alamadığı konuları inceleyen bilgi dalı

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Metafizik:

Fizik ötesi.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Orta Terim: Bir kıyasta yalnızca öncüllerde yer alıp sonuçta bulunmayan terim.

    Karmaşa: İnsanlığın ilkçağlarında olduğu düşünülen, yöneten-yönetilen ayrımının olmadığı kaos durumu.

    Kaos: 1- Biçimden yoksun, uyumsuz ve karışık durum. Karmaşa. 2- Evrenin düzene girmeden önceki biçimden yoksun, uyumsuz ve karışık durumu. 3- Yunanca boşluk, uçurum. Genelde bütün ögelerin karmakarışık olduğu ilkel durum. Düşünce alanında ise bilinçteki karmaşıklık.

    Gereksinim (İhtiyaç): 1-Fizyolojik veya sonradan edinilmiş herhangi bir eksiklik ya da yetmezlik; genellikle dürtü veya güdüyle eş anlamda kullanılır. 2- Organizmanın yaşaması için gereken maddi ve manevi gerekliliklerin bir ya da birkaçının eksikliğinin duyulması. 3- Organizmada herhangi bir eksikliğin hissedilmesidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü