Eğitim Sitesi

Meridyen Nedir? Meridyen Hakkında Kısaca Bilgi

Meridyen Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Meridyen:

1- Kutup noktalarını birleştiren ve paralelleri dik kestiği varsayılan yarım çemberler.

2- Bir kutup noktasından diğer kutup noktasına uzanan, Ekvator ve Paralelleri dik kestiği varsayılan yaylara meridyen denir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Meridyen:

Bir kutup noktasından diğer kutup noktasına uzanan, Ekvator ve paralelleri dik olarak kesen yarım çemberlere meridyen denir.

Meridyenler, 360° olan Ekvator çemberinin birer derecelik aralıklara ayrılmasıyla oluşturulmuştur. Başlangıç meridyeni (0°), İngiltere'ni başkenti Londra yakınlarındaki Greenwich Gözlem Evi'nden geçer.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Altimetre: Yükselti ölçen alet. Madeni barometrelerin bir çeşididir. Yükseldikçe basıncın azalması kuralına dayanılarak, yüksekliklerin ölçülmesi amacıyla yapılmıştır.

    Ay'ın evreleri: Ay Güneş'ten aldığı ışınları yansıttığından ve Dünya'nın etrafındaki hareketinden dolayı farklı şekillerde görülmektedir. Ay'ın değişik şekillerde görülmesine Ay'ın evreleri denir. Ay, Güneş ile Dünya arasına girdiğinde, Ay'ın karanlık yüzü Dünya tarafında olur. Bu durumda Ay'ı göremeyiz. Ay'ın bu evresine yeni ay denir. dersimiz.com Yeni ay evresinden yaklaşık bir hafta sonra Ay'ın Dünya'ya bakan yüzünün yarısı görülür. Bu evreye ilk dördün denir. İlk dördün evresinden yaklaşık bir hafta sonra, Ay'ın Dünya'ya dönük yüzünün tamamı görülür. Bu evreye dolunay adı verilir. Dolun Ay evresinden yaklaşık bir hafta sonra, Ay'ın Dünya'ya dönük yüzünün yarısı görülür. Bu evreye son dördün denir.

    Tepe: 1. Çevresine göre yükseltisi 500 metrenin altında olan küçük kabartılara tepe denir. 2. Bir doruk noktası ve onu çevreleyen yamaçlardan oluşmaktadır. 3. Küçük, çevresindeki çukurca yerlere göre yüksek yer kabartısı.

    Richter Ölçeği: 1- Amerikalı Charles F.Richter' in depremlerin şiddetini ölçmek için geliştirdiği ölçek 2- Sismoloji ´de kullanılan, dünya genelinde meydana gelen depremlerin aletsel büyüklüklerini ve sarsıntı oranını belirleyen ve sınıflara ayıran uluslararası ölçüm birimi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü