Eğitim Sitesi

Kontak Anahtarı Nedir? Kontak Anahtarı Hakkında Kısaca Bilgi

Kontak Anahtarı Terimi Hakkında Bilgiler

Otomobil-Araba Terimi Olarak Kontak Anahtarı:

Motorlu taşıtların motorunu çalıştırmak ve aracın tüm fonksiyonlarını aktif duruma getirmek için kullanılır. Yeni jenerasyon otomobillerde start-stop butonu, retina tarayıcı ve parmak izi okuyucu şeklinde görüntü değiştirse de aynı amaca hizmet eder. Kontak anahtarları klasik ve immobiliser özellikli olarak ikiye ayrılır. Bazı otomobillerde kartlı sistem kullanılır.

 

    Benzer Otomobil-Araba Terimleri

    Yağ Filtresi: Yağ filtreleri, kirlenmiş yağları ve motor çalıştığı sürece aşınmadan dolayı oluşan parçacıkları, motor ve transmisyondan uzak tutmak için kullanılır. Karbon zerrecikleri, toz ve pislikler, motorun çalışması anında yağa karışabilirler. Bu yabancı maddelerin bir kısmı kartere çöker, yağ süzgeci ve tapa mıknatısı tarafından tutulur. Daha küçük zerreler ise yağlama sistemine karışmadan filtre tarafından süzülerek sisteme zarar vermeleri önlenir. Motor yağlama sisteminin en önemli parçalarından biri olan yağ filtresi, motor yağının içinde bulunan dispersan katığının, motor içinde bulunan gelen korozyon ve zararlı maddeleri toplayarak karter dışında biriktirdiği yerdir.Bütün içten yanmalı motorlarda yağ filtresi mevcuttur. Hem filtrenin, hem de motorun mekanik ömrü açısından motora uygun yağ ve bu yağa uygun filtre kullanılmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca etkin bir filtreleme için yağın sıcaklığı da çok büyük önem Arz etmektedir.

    Kontrol paneli: Konsol olarak da adlandırılan, aracın iç kısmında tüm göstergelerin ve düğmelerin topluca bulunduğu bölümdür.

    Motor ayarı: Çeşitli motor kısımlarını kontrol ve ayar ederek motoru en iyi şekilde çalışacak duruma getirme işlemidir.

    Termostat: Sıcaklık değişmesiyle çalışan bir parçadır. Motor soğutma sisteminde ve ısı kontrol klapelerinde çeşitli termostatlar kullanılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Otomobil-Araba Terimleri Sözlüğü