Eğitim Sitesi

Kethüda Nedir? Kethüda Hakkında Kısaca Bilgi

Kethüda Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kethüda:

Büyük devlet adamları ile zenginlerin işlerini gören kimse. Kâhya.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Kethüda:

Kahya, yardımcı, üst düzey devlet görevlilerinin yardımcısı, saray hizmetinde çalışan belirli esnaf (Arabacılar, şamdancılar, kilerciler vs.) gruplarının başı olan kişi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kethüda:

Loncayı temsil eden, hükûmetle olan ilişkilerini yürüten görevli.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İcraat: Yapılan işler, çalışmalar, uygulamalar. Çalışma sonuçları.

    Panislavizm (Panslavizm): Bütün Slavları birleştirme amacı güden akım.

    Zekat: Müslümanlarca farz olan vergi. İslamın beş şartından biridir. 96 gram altın ya da buna eşdeğer mal ya da para zekat olarak her yıl muhtaç olan kimselere verilmelidir. Fazla malı olanlar için bu ölçü kişinin yıllık gelirinin kırkta birine tekabül eder.

    Paris Barış Konferansı: 18 Ocak 1919 tarihinde gerçekleşti. * Konferansı yönlendiren devletler; Amerika, İngiltere, Fransa, Japonya ve İtalya'dır. * Asıl amaç itilaf devletlerinin mağlup devletlerle yapacakları antlaşmaların ilkelerini belirlemektir. * Ancak konferansta daha çok Osmanlı topraklarının paylaşımı görüşülmüştür. * Sömürge yolları üzerinde güçlü bir devlet istemeyen İngiltere, savaş sırasında İtalya'ya verilen Batı Anadolu'nun Yunanistan'a verilmesini istemiştir. * Böylece itilaf devletleri arasında ilk anlaşmazlıklar başlamıştır. * Konferansta; Milletler Cemiyeti'nin kurulması kararlaştırılmıştır. * Milletler Cemiyeti'nin kuruluş amacı dünya barışını sağlayabilmek ve insanlığın bir daha Birinci Dünya Savaşı gibi felaketlere sürüklenmesini önlemekti. (Türkiye bu cemiyete 1932 yılında üye oldu.)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü