Eğitim Sitesi

İzokefali Nedir? İzokefali Hakkında Kısaca Bilgi

İzokefali Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak İzokefali:

Bir kompozisyonda tüm figürlerin boy ve önem farkı gözetilmeksizin başları aynı hizaya gelecek biçimde yerleştirilmesi. Özellikle Yunan sanatının klasik dönem kabartmaları için kullanılan bu terim, resim ve grafik sanatında da geçerlidir.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Ton: Boyalı bir cismin planlarının aydınlık ve karanlık dereceleri. Nesnelerin çeşitli bölgeleri birbirleriyle karşılaştırıldıklarında, aralarındaki açıklık ve koyuluk farklarına ton denir.

    Desen: 1. Dokumalar ile halı, kilim, gibi yaygıları süsleyen ögelerin tümü. 2. Tahta, çini, kumaş, kâğıt vb. yüzeylerin üzerinde varlıkları, nesneleri belirli çizgilerle gösterme, tasvir etme 3. Görsel bir etki yaratmak amacıyla yapılmış çizgi(kara kalem) resimlerin hepsi. 4. Desen yapma sanatı. 5. Resim sanatçısının ya da öğrencisinin eskiz niteliğinde ve genellikle kara kalem, füzen gibi malzemelerle yaptığı çalışma.

    Gölge-Işık: Batı sanatında nesnelere hacim ve derinlik kazandırma yöntemi. Bir sanat yapıtında belli kesimlerin karanlık bırakılması, buna karşın belli yerlerinde parlak renklerle boyanması sonucu elde edilen görsel etki.

    Minber: Camilerde cuma namazında hutbe okunan yer. Genellikle birkaç basamak yükselen bir mimari öğedir. Kapı, basamak, basamak korkulukları, köşk ve külah (taç) bölümleri bulunur. Ağaç ya da taştan olabilir. Çok basitlerinden çok bezemelilerine kadar değişik türlerine rastlanır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü