Eğitim Sitesi

İstihkam Nedir? İstihkam Hakkında Kısaca Bilgi

İstihkam Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İstihkam:

Askerlikte, savunma yada saldırı amaçlı yapıların tasarım ve yapımı ile ulaşım ve iletişim hatlarının yapımını yerine getiren savaşçı sınıfdır. Savaşta ölenlerin defnedilmesi görevide yine aynı adı taşıyan bölüğe aittir. Düşman saldırılarına karşı koymak için düzenlenmiş yerler için de bu terim kullanılır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İstihkâm:

Düşman saldırısını durdurmak, düşmana karşı savunma yapmak amacıyla düzenlenmiş yer.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İstihkâm:

Düşman saldırısını karşılayıp savmak ve durdurmak, düşmana karşı savunma yapmak amacıyla düzenlenmiş yer.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak İstihkam:

Düşmana karşı savunmak için teş ve topraktan siper.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Emperyalizm: Bir ulusun bir başka ulusun ya da başka ulusların topraklarını ele geçirerek yayılması, onları siyasal ve ekonomik egemenliği altına alması demektir. Kapitalizmin ulaşabileceği en üst seviyedir.

    Çamçak: 1-Ağaçtan oyularak yapılmış kulplu su kabı, çapçak. 2-Köpüklenerek akma.

    Ergenekon Destanı: Türkler'in en tanınmış, en yaygın destanlarından biridir. İslamiyet öncesi Türk edebiyatının en önemli örneklerinden biridir. Ergenekon Destanı'nda bir savaşta soyları kırılan Göktürkler'in korunaklı bir yer olan Ergenekon'a sığınmaları, burada 400 yıl yaşadıktan sonra çoğalıp dünyaya yayılışlarının öyküsü anlatılır.

    Protestanlık: 1. Hristiyanlığın Anglikan, Lutherci, Kalvenci gibi türlü kollarını içine alan, Katolik kurallarını ve papanın dinsel başkanlığını tanımayan kilise birliği. 2. Hristiyanlığın en büyük üç mezhebinden biri. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesi'ne ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529). Alman Rahip Martin Luther, Roma Katolik Kilisesi'nin günahları bağışlayıp bunu mali bir kaynak haline getirmesi, kutsal kitap yorumunu sadece kendi yetkisinde görmesi ve ayin dilinin sadece Latince olması gibi hususlara karşı çakarak ilk itirazı başlattı. Daha sora Zwingli ve Calvin gibi birçok Protestan tarafından Avrupa’nın her yerine yayıldı. Protestan adı, Papa ve Katolik kilisesinin uygulamalarının protesto edilmesinden gelmektedir PROTESTAN MEZHEBİNİN ÖZELLİKLERİ * Papanın yanılmazlığı ve otoritesi kabul edilmez. * Kurtuluşta amelden çok imanı esas alırlar. * Dini anlama ve yorumlamada kilise yetkilerini değil, kutsal kitabı esas alırlar. * Sadece vaftiz ve evharistiya sakametlerimi kabul eder, diğerlerine değer vermezler. * Din hizmetleri sınıfı bulunmakla beraber ruhbanlığı kabul etmezler. * Azizlere ve Meryem’e önem vermezler. * Kiliselerinde resim ve heykel bulundurmazlar. * Günah çıkarma kabul edilmez. * Rahipler evlenebilirler. * İbadet ve ayinler her ülkenin diliyle yapılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü