Eğitim Sitesi

Hünkâr Nedir? Hünkâr Hakkında Kısaca Bilgi

Hünkâr Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Hünkâr:

Osmanlı hükümdarlarının unvanlarından biri. (Aslı, Uygur lehçesindeki Unkar dır. Kutlu, yüce, başarılı demektir.)

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Zerdüşt Dini (Mecusilik): M.Ö. VI yüzyılda İranlı peygamber Zerdüşt'ün kurduğu inanç ve ibadet sistemi. Bu inanç iyilikle kötülüğün aynı kaynaktan çıkamayacağını, çünkü iyilikle kötülüğün, aydınlıkla karanlık arasında sürekli bir savaş olduğunu, bu savaşın iyiliğin, aydınlığın yengisiyle sonuçlanacağını, onun için insanın iyilikten, aydınlıktan, gökyüzünden yana olması gerektiğini savunmaktadır.

    Tuğ: Paşalara verilen at kılından yapılmış sorguç. Bunların sayısı paşaların rütbesine göre değişirdi: Sancak beylerinin (mirlivaların) 1; beylerbeylerinin (mirîmiranların) 2; vezirlerin ve seraskerlerin 3; sadrazamın 5; padişahın 7 veya 9 tuğu olurdu. Şeyhülislâmın biri toplu öteki topsuz 2, kazaskerlerin 1, yeniçeri ağalarının 2 topsuz tuğları vardı.

    Evkaf: Vakıf kelimesinin çoğuludur.Vakıflar, vakfedilen şeyler anlamındadır. İslam kültüründe, eğitsel, toplumsal, dinsel ve kültürel gereksinmeleri karşılamak amacıyla kurulan örgütlere vakıf denilir. Vakıf örgütlerine bağışlanan veya ayrılan mal ve gelirlere de evkaf denilir. Vakıflar imaret, han, hamam, yol, köprü, kervansaray, çeşme, camii, medrese, aşevi, şifahane ve mescit gibi binaları inşa etmek ve işletmek amacıyla örgütlenirlerdi. Vakıflara bağışlanan mallara ve paralara devlet karışmaz ve el koymazdı.

    Apa Tarkan: Bir unvan. Büyük, yüce, yüksek.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü