Eğitim Sitesi

Hacılar Nedir? Hacılar Hakkında Kısaca Bilgi

Hacılar Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Hacılar:

Burdur yakınlarında, tarih öncesi devirlerden kalma, Anadolu'nun ilk yerleşim yerlerinden biridir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Tımar: Osmanlı toprak düzeninde devlete ait olan ve maaşları ya da belli hizmetleri karşılığında şahıslara bırakılan has, zeamet ve tımar toprakların genel adı. Aynı zamanda bu sistemde yıllık geliri üç bin akçeden yirmi bin akçeye kadar olan küçük dirlik. Tımar sahibine Tımarlı Sipahi denirdi. Gelirin ilk 3000 akçesine kılıç denir ve kılıç hakkı Tımarlı Sipahi'ye aittir.

    Siyaset Meydanı: Ölüm cezalarının uygulandığı yer.

    Sakalar (İskitler): İSKİTLER/SAKALAR (MÖ XI.YY. - MS II.YY.) İskitler diğer adı ile Sakalar atlı göçebe kavimlerindendir. Tarihimizde önemli rol oynadığı bilinen ilk Türk topluluğudur. MÖ VII. yüzyıllarda Tuna nehrine ulaştıkları bilinmektedir. İskitliler Şamanisttirler ve ölümden sonra hayatın olduğuna inandıkları için ölülerini Kurgan olarak bilinen çadır mezarlara gömdükleri bilinmektedir. Asya'daki mücadeleleri Alp Er Tunga Destanı'nda anlatılmaktadır. İran tarafından yazılan Şeyhname'de Alp Er Tunga'nın ne derecede önemli bir şahsiyet olduğu açıklamaktadır. (Alp Er Tunga ağıtı) Türklerin ilk kadın hükümdarı olan Alper Tunga'nın torunu Tomris Hatun İskitler zamanında Türklerin kadınlara ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir. İskitlerin bazı özellikleri şu şekilde özetlenebilir: 1. İskitler Türklerin etkin olduğu ilk siyasi topluluk olarak bilinmektedir. 2. Atılı göçebe kültürünün de kurucularıdır. 3. Havyan üslubu sanat tarzını öncüleridir. 4. Tarihte ilk defa koşumları kullanarak atların etkinliğini arttırmışlardır. 5. Tarihte ilk defa Pantolon, kemer ve kemer tokasını kullanan topluluktur. 6. Anadolu topraklarına ilk akınlar İskitler zamanında düzenlenmiştir. 7. Önemli devlet adamları Alp Er Tunga ve Torunu Tomris Hatundur. 8. Şu ve Alpertunga destanları İskitlerin önemli sözlü edebiyat eserleridir.

    Tımar Sistemi: Osmanlı'da bazı devlet yöneticilerine ve askerlere hizmet karşılığı (maaş karşılığı) bazı toprakların yönetimi bırakılırdı. Bu tımar sahipleri kendi paylarını buradaki vergi gelirlerinden almaktaydı. Geri kalan vergilerle de bölgenin ihtiyaçları karşılanıyor ve Orduya “cebelü” adı verilen atlı asker besleniyordu. Bu sisteme “tımar sistemi” denilmiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü