Eğitim Sitesi

Granit Nedir? Granit Hakkında Kısaca Bilgi

Granit Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Granit:

İç püskürük bir taştır. Kuvars, mika ve feldspat mineralleri içerir. Taneli olması nedeniyle mineralleri kolayca görülür. Çatlağı çok olan granit kolayca dağılır, oluşan kuma arena denir.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Granit:

Granit, yerkürenin milyonlarca yıl süren jeolojik oluşum dönemlerinde kuars, feldispat ve mika gibi çeşitli minerallerin birleşmesiyle oluşmuş doğal magma kayalarıdır. Bileşimindeki bu minerallerin oluşturduğu dokusuyla sağlam bir yapıya ve zengin renk skalasıyla estetik görünüme sahip olan granit, tarih boyunca aranılan, yeryüzünün en sert ve dayanıklı yapı malzemesi olmuştur. Granit, yapıları dış etkenlerden koruması, yapı içi iklimi muhafaza etmesi, periyodik bakımlara ihtiyaç göstermemesi, ışığı yansıtması ve parlaklığı uzun süre koruyarak ilk günkü görüntüsünü yıllarca kaybetmemesi gibi fiziksel özelliklerin yanı sıra zengin renk ve doku seçenekleriyle, modern mimaride tercih edilen bir yapı malzemesidir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Granit:

1. Çeşitli minerallerin birleşmesiyle oluşmuş türlü renkte, çok sert bir kayaç türü.

2. Kuvars. feldspat, ortoklaz ve mika minerallerinden birleşmiş türlü renkte, billursu, çok sert bir tür kayaç.

 

Sanat Terimi Olarak Granit:

Kuvars, feldspat, ortoklaz ve mika minerallerinden birleşmiş türlü renkte, billursu, çok sert bir tür kayaç.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Türkiye'nin Matematiksel Konumu: Türkiye 36°-42° Kuzey enlemleri, 26°-45° Doğu boylamları arasında yer alır.

    NASA: ABD ulusal havacılık ve uzay dairesi

    Terra-Rossa: Kırmızı renkli Akdeniz toprağıdır. Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde ve kalkerler üzerinde oluşur. Sıcaklık etkisi ile oksitlenmiş olduğu için kırmızı renklidir.

    Fay: 1-Yerkabuğu hareketleri sırasında şiddetli yan basınç ve gerilme kuvvetleriyle blokların birbirine göre yer değiştirmesine fay denir. 2-Yerkabuğunda depremler sonucunda ortaya çıkan kırık. Fay, ayrı zamanlarda sıkışıp sertleşmiş katmanların dikey doğrultuda yer değiştirirken kırılarak, kırılma düzlemi boyunca kayıp çökmeleriyle oluşur. Fayların uzunlukları kimi zaman kilometreleri bulur, kimi zamansa çok kısadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü