Eğitim Sitesi

Fotosentez Nedir? Fotosentez Hakkında Kısaca Bilgi

Fotosentez Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Fotosentez:

Yeşil bitkilerde klorofil ve ışık yardımı ile topraktan alınan su ve havadan alınan karbondioksitin birleştirilerek karbonhidratların meydana getirilmesi olayıdır. Burada güneşin radyant enerjisi, kimyasal enerjiye dönüştürülür.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Fotosentez:

1- Yeşil bitkilerin topraktan aldıkları suyla havadan aldıkları karbondioksiti Güneş enerjisiyle birleştirerek besin yapma olayı.

2- Bitkilerin, yapraklarına renk veren maddeler ve güneş enerjisi sayesinde su ve karbon dioksidi birleştirilerek besin üretmesi.

3- Yeşil bitkilerin, güneş enerjisi ve klorofil pigmenti yardımıyla CO2 ve H2O'dan besin maddelerini üretmesidir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Fotosentez:

Yeşil bitkilerin, güneş enerjisi ve klorofil pigmenti yardımıyla CO2 ve H2O'dan besin maddelerini üretmesidir.

 

Biyoloji Terimi Olarak Fotosentez:

1. Işık enerjisinin kimyasal enerjiye dönüştürülerek glikoz ya da diğer organik bileşiklerde depolanması olayı.

2. Yeşil bitkilerin, güneş enerjisi ve klorofil pigmenti yardımıyla Karbondioksit(CO2) ve Su (H2O)'dan besin maddelerini üretmesidir.

3. Yeşil bitkilerin kloroplastlarında karbon kaynağı olarak karbondioksitin, hidrojen kaynağı olarak da suyun kullanılması ile yeşil pigment olan klorofilde tutulan güneş enerjisiyle ATP oluşması ve karbonhidratların sentezlenmesi.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Fotosentez:

Yeşil bitkilerin, güneş enerjisi ve klorofil pigmenti yardımıyla karbondioksit ve su kullanarak besin maddelerini üretmesidir.

 

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Fotosentez:

Yeşil bitkilerin ışıkta basit bileşiklerin karmaşık yapılı organik moleküller yapması.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Karbon Kredisi: 2005 yılında yürürlüğe giren ve günümüzde 181 ülkenin onaylayarak taraf olduğu Kyoto Protokolü, 40 gelişmiş ülkenin sera gazı salınımlarını belirli limitlerle sınırlayarak bu gazlara ticari bir değer kazandırmıştır. Protokol'ün belirlemiş olduğu ulusal kotalarını aşmak istemeyen ülkelerin yanı sıra Avrupa Birliği Salınım Ticareti Tasarısı'na tabi olan endüstriyel kuruluşlar ve çevresel duyarlılıklarını göstermek isteyen firmalar da dünya üzerindeki sera gazı azaltımı sağlayan projeleri belgeleyen kredi sertifikasyonlarını satın almak suretiyle bu projelerin destekçisi olmuşlardır. Türkiye gibi Kyoto Protokolü'ne taraf olmayan ülkelerde ise sera gazı salınımını azaltan projeler gönüllü salınım azaltımı olarak değerlendirilmekte ve buna göre kredi sertifikasyonları yapılmaktadır. Bu kredi sertifikasyonları verilirken projelerin sağlamış olduğu sera gazı azaltımı için 1 ton karbondioksit baz birim olarak kabul edildiği ve farklı sera gazları birbirleri cinsinden hesaplanırken karbondioksit ölçüm birimi olarak kullanıldığından yaygın olarak karbon kredisi olarak adlandırılmaktadır. Kredi sertifikasyonlarının alınması; gerçekleştirilen emisyon azaltımına yönelik zor ve karmaşık olarak nitelendirilebilecek planlama, başvuru, kayıt, onay ve takip süreçleri ile birlikte proje geliştirme faaliyetinin başarıyla tamamlanmasını gerektirir. Bu krediler dünya çapında ticari olarak alınıp satılmakta ve hızla büyüyen bir pazar yaratmaktadır.

    Yayılış Alanı: Bir bitki türünün kendiliğinden yetişip, yaşadığı alandır. Bitki türlerinin yayılışları bir harita üzerinde işaretlendikten sonra en dışta kalan noktalar birleştirildiği zaman o bitki türünün yayılış alanının sınırları çizilmiş ve yayılış alanı saptanmış olur.

    Ekolojik Niş: Habitat içindeki popülâsyonuna ait bireyin kendini ve çevresini etkileyen yaşama biçimidir. Buna bireyin kendi hayatını sürdürmek için yaptığı faaliyetlerin tümüdür.

    Eradikasyon: Canlılara olumsuz etkide bulunan hastalık ve zararlıların yok edilmesine verilen isimdir. Tarımsal ekosistemlerde canlılara etkili hastalık ve zararlıların yok edilmesi ya da yayılmalarının önlenmesi amacıyla; etmenin tümüyle ortadan kaldırılması için ekosistemin yakılması, zararlıların etkisine maruz kalmış canlıların toplanıp imha edilmesi gibi işlemler eradikasyon uygulamasıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü