Eğitim Sitesi

Dağınık Yerleşme Nedir? Dağınık Yerleşme Hakkında Kısaca Bilgi

Dağınık Yerleşme Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Dağınık Yerleşme:

Su kaynaklarının ve yağışın fazla, yer şekillerinin engebeli, tarım arazisinin az ve parçalı olduğu bölgelerde evler birbirinden uzak ve mesafeli kurulmuştur. Bu tür yerleşme dokusuna dağınık yerleşme denir.

Bu yerleşmelerde birbirinden uzak meskenler patika yollarla birbirine bağlanmıştır. Dağınık yerleşmeler Türkiye’de daha çok Karadeniz kıyı kuşağında dağ yamaçlarındaki
kırsal kesimlerde görülür.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Nebula Teorisi: Güneş Sisteminin oluşumu ile ilgili farklı teoriler ortaya atılmıştır. En geçerli teori sayılan Kant-Laplace teorisine Nebula teorisi de denir. Bu teoriye göre, Nebula adı verilen kızgın gaz kütlesi ekseni çevresinde sarmal bir hareketle dönerken, zamanla soğuyarak küçülmüştür. Bu dönüş etkisiyle oluşan çekim merkezinde Güneş oluşmuştur. Gazlardan hafif olanları Güneş tarafından çekilmiş, çekim etkisi dışındakiler uzay boşluğuna dağılmış ağır olanlar da Güneşten farklı uzaklıklarda soğuyarak gezegenleri oluşturmuşlardır.

    Hidrolojik Döngü: Suyun bazı doğal kuvvetler ve hava hareketi ile hidrosfer(su küre), pedosfer(canlı küre) ve atmosfer(hava küre) arasında üç halde ve sistematik bir tarzda devamlı yer ve şekil değiştirerek dönmesi, dolaşması. (Pedosfer : Canlı küre olarak tanımlayabileceğimiz pedosfer, biyosferin bir bileşkesidir.)

    Akım (Debi): Bir akarsuyun herhangi bir kesitinden geçen su miktarının m³/sn cinsinden değeri.

    Jeolojik Zaman: Dünyanın oluşumundan günümüze kadar geçirdiği değişiklikleri içeren dönemlerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü