Eğitim Sitesi

Çimento Nedir? Çimento Hakkında Kısaca Bilgi

Çimento Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Çimento:

Çimento, su ile karıştırılıp hamur haline getirildikten sonra gerek havada, gerekse su içinde yavaş sertleşerek, yapay taş haline gelebilen bağlayıcı bir malzemedir. Yaklaşık %79 kalker ve %21 kil karışımından meydana gelir. Kalker ve kil 1450 C-1650 C'ye kadar fırınlarda pişirilerek fındık ve nohut büyüklüğündeki klinker elde edilir. Klinker belirli inceliğe kadar öğütülmeden reaksiyona girmez ve sertleşmez. Klinker öğütülürken içine %3-5 oranında alçı taşı ilave edilerek öğütülür ve öğütülmüş ve tane boyutu 90 mikrona kadar düşürülmüş toz halinde çimento elde edilir.

 

Kimya Terimi Olarak Çimento:

Kil, kum ve kireç taşının belirli oranlarda karıştırılarak pişirilmesiyle ortaya çıkan havada ve suda sertleşebilen madde.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Denizlik: Pencere alt kenarlarıyla duvar arasına yapılan, bina duvarının dış kısmını yağmur, rutubet, buğu akıntısından koruması amacı ile yapılan yapı elemanına denizlik denir. Denizlikler mozaikli beton, mermer, granit vb. malzeme ile yapılırlar.

    Dekorasyon: Dekore etme işi, bir yeri dekore etme biçimi. Mekanı oluşturan işleve bağlı öğelerin ve yüzeylerin düzenlenmesi eylemi.

    Lateks: Bitkilerin, çoğu süt görünüşünde olan öz suyu.

    Yağmur Suyu Taşıma Sistemleri: Çatı sularının uzaklaştırılması için dere, oluk, yağmur iniş borusu, hazne adı verilen genelde metalden veya PVC den üretilen malzemelerin tümünü ifade eder.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü