Eğitim Sitesi

Arz Nedir? Arz Hakkında Kısaca Bilgi

Arz Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Arz:

Toprak; sunma, bildirme

 

Hukuk Terimi Olarak Arz:

sunma; gösterme; bildirme; önüne koyma; anlatma (bir büyüğe)

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Arz:

Yer, Yeryüzü

 

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Arz:

Yerküresi üstündeki bir noktadan geçen paralel daire ile ekvator dairesi arasında kalan meridiyen yayının küre merkezindeki açısal değeridir.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Arz:

Belirli bir dönemde üreticilerin hangi fiyata olursa olsun satmak istedikleri ve satabilecekleri mal ve hizmet düzeyi.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Arz:

Yer, yeryüzü.

 

    Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

    Hekimbaşı: Sarayda görev yapan hekimlerin başı, başhekim.

    Acemi Oğlanı Kethûdası: Acemi oğlanları işine bakan Anadolu ve Rumeli Ağaları'nın hizmetindeki adamlara verilen isimdir. Toplanan acemi oğlanlarını satın alanlardan yoklama akçesini tahsil etmek ve kaçanları tutmak vazifeleriyle yükümlüydü. Acemi oğlanlarını satın almış olanlardan "yoklama akçesi" adıyla 80'er akçe alınırdı. Bu paralar alınırken aynı zamanda acemi oğlanlarının yoklaması da yapılırdı. Bu vazifeyi yapmak üzere Anadolu ve Rumeli'ye 2'şer kethûda gönderilirdi. Anadolu ve Rumeli Ağaları'nın İstanbul'da başka kethûdaları da bulunurdu. Bunların da görevleri, Türklere satılan acemi oğlanlarından kaçanları yakalamaktı. Onun için kol dolaşırlardı. Yakalanan acemi oğlanları tekrar satılırdı.

    Mutasarrıf: Osmanlı yönetimindeki sancakların ( Vilayet ile kaza arasındaki yer.) en büyük mülki ve idari amiri. Derece olarak kaymakamdan büyük validen küçüktürler.

    Ebced hesabı: Arab alfabesindeki her harfin bir sayıyı göstermesi kuralı ile harflerden seçilerek düzenlenmiş anlamlı dizilerle bir olayın meydana geldiği yılı belirtme yolu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü