Eğitim Sitesi

Ahenk Nedir? Ahenk Hakkında Kısaca Bilgi

Ahenk Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ahenk:

Uyum

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Ahenk:

Uygunluk, uyum, düzen.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Ahenk:

Harflerin yapılarının, estetik ölçülerinin, hem münferit hem de diğer harflerle uyum içerisinde olmasıdır. Bunlar da tenasüp ve terkiple ifade olunmuşlardır.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Ahenk:

Uyum, uygunluk.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Ahenk:

Uygunluk, uyum, düzen, uyuşma, anlaşma.

 

Edebiyat Terimi Olarak Ahenk:

Uyum

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Deyimler: Genellikle gerçek anlamından az çok sıyrılarak ilgi çekici anlam taşıyan söz öbeklerine deyim denir. Örnek : Adam, çocuğunu gökte ararken yerde buldu. Dikkatli ol! Yerin kulağı vardır.

    Anlam Kayması: Sözcüğün eskiden yansıttığı kavramdan bütünüyle farklı, yeni bir kavramı karşılar duruma gelmesine başka anlama geçiş denir. Örneğin : "sakınmak" sözcüğü Eski Türkçe de "düşünmek, üzerinde durmak, yaslanmak, kederlenmek" anlamını içerirken sonraları "tehlikeden uzak durmak" anlamına geçmiştir. Başka anlama geçişin bir türü de anlam iyileşmesi ya da anlam kötülenmesidir. Kötü anlamı olan bir sözcüğün zamanla iyi bir anlam kazanmasına anlam-kötülenmesi denir.

    Kip Kayması: Yüklemin aldığı kiple cümlenin anlam kipinin farklı olması.

    Soru Cümlesi: 1. Bir duyguyu, düşünceyi soru yoluyla anlatan veya soru yoluyla bilgi almayı amaçlayan cümlelere soru cümlesi denir. Örnek : Oraya nasıl gidebilirim? 2. Soru eki "-mı, -mi, -mu, -mü" veya "kaç, nere, kim" gibi soru sözcükleriyle soru soran, karşılığında yanıt isteyen cümlelere soru cümlesi denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü