Eğitim Sitesi

4. Sınıf Türkçe Dersi 2. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevapları:

4. Sınıf Türkçe Dersi 2. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevapları

4. SINIF TÜRKÇE DERSİ 2. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI VE CEVAPLARI

 

Düşman ordusu, Afyon siperlerinden atıldıktan sonra Dumlupınar’a doğru çekildi. 30 Ağustos günü, Başkomutanlık Meydan Savaşı adıyla tanınan büyük savaş oldu. Yunan birlikleri, burada üst üste yığılıp gittikçe sıkışan bir çember içinde ezilip yok oldular. Savaşta kurtulabilen bazı düşman birlikleri dağlara sığınmışlardı. Aç kaldıkça küme küme teslim oluyorlardı. 
Büyük Gazi, 1 Eylül günü, şanlı Türk askerine şu emri verdi:
“Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri...”

 

İlk 3 soruyu metne göre cevaplayınız.

 

1- Düşman orduları nereye doğru çekilmiştir?
A. Dumlupınar’a doğru        B. Afyon siperlerine        C. İzmir sahiline        D. Akdeniz’e doğru

 

2- Başkomutanlık Meydan Savaşı hangi gün yapılmıştır?
A. 1 Eylül                B. 30 Ağustos            C. 30 Temmuz         D. 29 Ağustos

 

3- Düşman askerlerini küme küme teslim olmaya iten sebep neydi?
A. Yenilgi                 B. Susuzluk            C. Açlık             D. Hırs

 

4- Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi farklıdır?
A. tutsak – esir             B. kolay – zor          C. soru – yanıt         D. taze – bayat

 

5- “Tarık, çalışmaya başlamadan önce çalışma planı yapar.” Cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?
A. Kim                 B. Ne                C. Ne zaman             D. Nerede

 

6- Aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi cümle sonunda bulunmaz?
A. nokta                 B. ünlem işareti        C. virgül             D. soru işareti

 

7- “Yüz” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde, sayı anlamında kullanılmıştır?
A. Bugün denizde yüzdüm                        B. Yüzüme ters ters bakıyordu.
C. İneğin derisini yüzmeye çalışıyorlardı.                D. Hesabı yüz liraya kapattılar.  

 

8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş sesli kelime yoktur?
A. Kuşlar daldan dala konuyorlardı.                B. Birdenbire gülmeye başladı.    
C. Yarın okulda buluşacağız.                    D. Kaz tüyü yastığını arıyordu.

 

9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konulmaz?
A. Soruyu hangi öğrenci yanıtladı                    B. Nasıl yapılacağını öğrendim
C. Kiminle gideceği belli oldu                    D. Ne zaman geleceğini bilmiyorum

 

10- Aşağıda cümlelerin hangisinde zıt anlamlı kelimeler bir arada kullanılmıştır?
A. Bardağı yavaşça tepsiye bıraktı.                    B. Hayallerimizin peşinde koşmalıyız.
C. Arada bir dükkâna uğrardı.                    D. Ellerimizin hem içini hem dışını yıkamalıyız.

 

11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hayalî bir ifade kullanılmamıştır?
A. Yıldızlar masal dinliyorlardı.                    B. Ay, Güneş’in yanına gitti.
C. Dünya, kendi ekseni etrafında döner.                D. Bulutlar saklambaç oynuyorlardı.

 

12- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamlı bir kelime kullanılmıştır?
A. Sıcak çayını yavaş yavaş yudumluyordu.                B. Öğretmenimiz çarpma işlemi konusunu işledi.
C. Telefona bir türlü cevap vermiyordu.                D. Çadırlarımızı boş alana kurduk.

 

13- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan “de” yanlış yazılmıştır?
A. Anıl da gelecek miydi?                        B. Sen de mi parktaydın?
C. Ne kadar çabalasan da fayda etmez.                D. Annen de haklıydı babanda.

 

14- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “–ki” eki yanlış yazılmıştır?
A. Öyle üzülmüştü ki anlatamam.                    B. Kim ki bunu bana söylüyor?
C. Yanında ki adam kimdi?                        D. Seninki yine gelmiş.

 

15- “Tabakları kırınca annesi bir anda parladı.” 
Yukarıdaki cümlede hangi kelime mecaz anlamda kullanılmıştır?
A. parlamak                 B. Kırmak            C. tabak             D. anne

 

16- “Yazın başı pişenin, kışın aşı pişer.” atasözünde hangisinin önemi belirtilmektedir?
A. Yardımlaşma             B. Çalışmak            C. Doğruluk             D. Mutluluk

 

17- “Türkiye Büyük Millet Meclisi”nin kısaltmasının doğru yazılışı aşağıdakilerden hangisidir?
A. tbmm                 B. Tbmm            C. T.B.M.M.             D. TBMM

 

18- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A. Yeni istanbuldan geldim.                        B. Atakan yalnız kalmak istiyordu.
C. Sen de mi gelecektin?                        D. Umut hastaneye gitti mi?

 

19- “Açmak” kelimesi hangi seçenekte mecaz anlamda kullanılmamıştır?
A. Yüreğini açmıştı bana.                        B. Ağzını bıçak açmıyordu.    
C. Kapıyı açıp girdi içeri.                        D. Konuyu açmazsanız sevinirim.

 

20- Aşağıdakilerden hangisi deyim değildir?
A. Canı yanmak                            B. Canı çıkmak        
C. Canı burnuna gelmek                        D. Mal canın yongasıdır.

 

CEVAP ANAHTARI

1.A   2.B   3.C   4.A   5.D   6.C   7.D   8.C   9.A   10.D
11.C   12.B   13.B   14.C   15.A   16.B   17.D   18.A   19.C   20.D

addEsra Aydın

tag 4. Sınıf Türkçe Dersi 2. Dönem 1. Yazılı Soruları soru Cevapları soru bankası soru sitesi indirmesiz sorular indirmeden sorular üyeliksiz çalışma soruları sınavlara hazırlık türkçe soru çöz

İlkokul 4. Sınıflar Soru Bankası Türkçe Dersi Soru Bankası Soruları

4. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları (Paylaşım:ziyaretçi)

4. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Soruları (Paylaşım:ziyaretçi)

4. Sınıf Türkçe Dersi 2. Dönem 1. Yazılı Soruları (Paylaşım:ziyaretçi)

4. Sınıf Türkçe Dersi 2. Dönem 1. Yazılı Soruları (Paylaşım:Erkan ERDOĞAN)

4. Sınıflar Türkçe dersi 2. dönem 2. yazılı sınav soruları (Paylaşım:Editör)

4. Sınıflar Türkçe dersi 2. dönem 2. yazılı sınav test soruları (Paylaşım:AHMUT BAHADIR UYAR)

İçerik Hakkında Yorum Yazın...

Yazan:  

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

İlkokul 4. Sınıflar Soru Bankası

Türkçe Dersi Soru Bankası

Yazılı Sınav Soruları - İlkokul - Ortaokul - Lise Soru Bankası >> Sayfasına Dön