Eğitim Sitesi

Zikretmek Nedir? Zikretmek Hakkında Kısaca Bilgi

Zikretmek Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Zikretmek:

Adını söylemek, sözünü söylemek, anmak.

 

Hukuk Terimi Olarak Zikretmek:

anmak; anılmak; bildirmek; belirtmek

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Tilavet Secdesi: Belirli ayetler okunduğunda veya duyulduğunda, Allah'ın büyüklüğü ve azameti karşısında yerine getirilen secdeye denir. Tilavet secdesi dört ayetle ilgili olarak farzdır; geri kalan yerlerde yapılması müstehaptır. Kurân-ı Kerim'de on beş tilavet secdesi yapılabilecek ayet vardır. -Tilavet secdesini gerektiren ayetler: 1) Secde Suresi, 15. ayet 2) Fussilet Suresi, 37. ayet 3) Necm Suresi, son ayet 4) Alak Suresi, son ayet -Tilavet secdesinin müstehap olduğu ayetler: 1) A'râf Suresi, son ayet 2) Ra'd Suresi, 15. ayet 3) Nahl Suresi, 49. ayet 4) İsrâ Suresi, 107. ayet 5) Meryem Suresi, 88. ayet 6) Hacc suresi, 18. ayet 7) Hacc Suresi, 77. ayet 8) Furkan Suresi, 60. ayet 9) Neml Suresi, 25. ayet 10) Sâd Suresi, 24. ayet 11) İnşikak Suresi, 21. ayet

    Mecnun: 1- Sevdadan ötürü kendini kaybetmiş. 2- Çılgın, deli.

    Allah'ın Subuti Sıfatları: Allahın subuti sıfatları Allah'a has, ona özel sıfatlardır. Ancak bu sıfatların benzerleri sınırlı olarak diğer varlıklara da verilmiştir. Hayat : Allah'ın diri ve canlı olmasıdır. İlim : Allah'ın gizli açık her şeyi bilmesidir. Semi' : Allah'ın gizli açık her şeyi işitmesidir. Basar : Allah'ın gizli açık her şeyi görmesidir. İrâde : Allah'ın bir şeyin olup olmamasını istemesidir. Kudret : Allah'ın sonsuz güç ve kuvvet sahibi olmasıdır. Kelâm : Allah'ın ses ve harflere muhtaç olmadan konuşmasıdır. Kutsal kitaplar Allah'ın kelam sıfatının sonucudur. Tekvin: Allah'ın yaratması. Her Müslümanın, Allah'ın bütün kemâl sıfatlarına sahip, noksan sıfatların hepsinden de uzak olduğuna inanması farzdır.

    Secde Ayeti: Secde ayeti, adından da anlaşılacağı gibi Kur'an-ı Kerim'de geçen bazı özel ayetlerdir. Bu ayetleri okuyan, işiten secde yapar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü