Eğitim Sitesi

Zikir Nedir? Zikir Hakkında Kısaca Bilgi

Zikir Terimi Hakkında Bilgiler

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Zikir:

Zikir, her işte Allah'ı hatırlamak, zihinde tutmak, yâd etmek, unutmamak ve anmak, kendini gafletten kurtarmak, kulun Allah'ı dille ve kalple anması anlamında Kur'an kaynaklı bir tasavvuf kavramıdır. Gaflet de Allah'ı unutmak demektir.

Mutasavvıflara göre gerçek zikir, Allah'ı çok sevmek, O'ndan nasıl korkulmak gerekiyorsa öyle korkmaktır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Zikir:

Zikir, sözlükte anmak, hatırlamak demektir. Dinî bir terim olarak zikir, Allah'ı anmak ve hatırlamaktır. Bu da "Allah / Lâ ilâhe illallah (Allah'tan başka ilah yoktur) / Allahû ekber (Allah uludur) / Elhamdulillah (Şükür Allah'adır) gibi kelimelerin dille ve kalble tekrarlanmasıyla olur. Zikir, Allah'ın yüceliğini her an akılda tutmak, hep O'nunla olmak, O'nu bir an olsun akıldan çıkarmamak, O'na olan sevgimizi dile getirmek için yapılır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Zikir:

1. Adını söylemek, sözünü söylemek, anmak.

2. Okunması âdet olan duaları ve Kur'an ayetlerini sürekli tekrarlamak.

3. Allah'ın bazı isimlerini, anlamlarını düşünerek belli sayıda ve belli miktarlarda okumak.

 

    Benzer Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri

    Üç Aylar: Hicrî takvimdeki Receb, Şa'ban ve Ramazan ayları için kullanılan bir tâbir. Bu aylarda oruç tutmak âdeti yaygındır. Bu üç ayın içinde, bazı mübarek geceler vardır. Üç aylar gelince medreseler tatile girer, mollalar, yıllık maddî ihtiyaçlarını temin etmek üzere, memleketin dört bir yanına dağılırlar, gittikleri yerlerde va'z ederler, namaz kıldırırlar ve Kur'ân-ı Kerim okurlardı. Halk sadaka ve zekâtlarını bu mollalara vererek, senelik giderleri hususunda onlara yardımcı olurlardı. Mollaların yaptığı bu işe, "cerre çıkmak" adı verilirdi.

    Zümrüd-ü Anka: Yeşil renkli Anka kuşu. Güneş ve ateşten yaratıldığına ve semanın 4. katında yaşadığına inanılır. Diğer bir adı da "simurg" (otuz kuş) dur.

    Ağuş: Farsça, kucak demektir. Sırları kavrama.

    Telkin: Arapça, birine bir söz anlatmak, öğretmek, dikte etmek anlamlarında kullanılan bir kelime. Tarikata yeni giren kişiye şeyhin zikir öğretmesi. Cenaze defnedildikten sonra, hocanın, kabir suali ile alakalı olarak yaptığı konuşma veya seslenişe, telkîn denir. Özellikle Mevlevîlikte, şeyh, müride telkinde bulunduğu için, o müride, ölünce telkîn verilmez.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri Sözlüğü