Eğitim Sitesi

Zigot Nedir? Zigot Hakkında Kısaca Bilgi

Zigot Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Zigot:

Döllenmiş yumurta hücresi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Zigot:

Bir erkek üreme hücresi (sperm) ile bir dişi üreme hücresi (yumurta) nın birleşmesiyle oluşan döllenmiş yumurta.

 

Biyoloji Terimi Olarak Zigot:

Dişi ve erkek eşey hücrelerinin birleşmesiyle oluşan döllenmiş yumurta hücresi. İki gametin birleşmesiyle oluşan hücre, bu hücrede gamet çekirdekleri birbiriyle kaynaşır. Diploit jenerasyonun ilk evresi.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Zigot:

1- Erkek ve dişi üreme hücresinin birleşmesiyle oluşan döllenmiş hücre.

2- Döllenme sırasında spermatozoitin yumurtayla birleşmesi sonucu oluşan hücre.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Genetik: Canlılardaki kalıtsal özelliklerin dölden döle(nesilden nesile) nasıl aktarıldığını inceleyen bilim dalına genetik denir. Ayrıca genlerin yapısını, görevini ve genlerde meydana gelen değişiklikleri de inceler. İlk genetik çalışmalarını Gregor Johann MENDEL yapmıştır. Bu yüzden genetik biliminin kurucusu ve babası sayılır. Yetiştirdiği bezelyelerdeki karakterleri inceleyen Mendel kalıtım ve de tabi ki biyoloji bilimine çok büyük katkıda bulunmuştur.

    Translasyon (okuma): mRNA'nın sentezlendikten sonra sitoplazmadaki ribozoma bağlanıp aminoasitleri tRNA'lar yardımıyla sıraya koyması.

    Akraba Evliliği: Aralarında kan bağı olan kişiler arasında yapılan evliliklere akraba evliliği denir. Akraba evliliği, zararlı olan baskın ve çekinik genlerin bir araya gelme olasılığını artırdığından kalıtsal hastalıkların görülme sıklığını da artırır.

    Rekombinant DNA: Farklı biyolojik kaynaklardan elde edilen DNA moleküllerinin birleşmesinden oluşan yapı. Hücre sıvısında ve çekirdeğinde bulunan kimyasal bir maddedir. Protein sentezlemesi başta olmak üzere hücre içi kimyasal faaliyetlerde çok önemli bir rolü vardır. Yapısı DNA'ya benzer. Ama her biri farklı işlevlere sahip birkaç cinsi vardır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü