Eğitim Sitesi

Zekât Nedir? Zekât Hakkında Kısaca Bilgi

Zekât Terimi Hakkında Bilgiler

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Zekât:

Müslümanlıkta, zenginlerin sahip olduğu mal ve paranın kırkta birinin dağıtılmasını öngören İslam’ın beş şartından biri.

 

Tarih Terimi Olarak Zekat:

Müslümanlarca farz olan vergi. İslamın beş şartından biridir. 96 gram altın ya da buna eşdeğer mal ya da para zekat olarak her yıl muhtaç olan kimselere verilmelidir. Fazla malı olanlar için bu ölçü kişinin yıllık gelirinin kırkta birine tekabül eder.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Zekat:

1-Dinen zengin sayılan müslümanların, belirli yerlere sarfedilmek üzere, mallarından vermekle yükümlü oldukları belli bir paydır.
2-Temizlenme, temizleme anlamına gelir. İslam'ın beş şartından biri olan zekât; mali bir ibadettir. Dinen zengin olan, nisap miktarı, altın ya da altına eşdeğer parası olan Müslümanların, her yıl mallarından 1/40 ını fakirlere dağıtmasına Zekât denir. Zekât vermek farzdır. Zekât hicretin 2. Yılında Medine'de farz kılınmıştır.

 

    Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri

    Malayani: 1. Anlamsız, yararsız söz ve iş, insan için arzu edilmeye değmez boş şey, abes. 2. Konuşan kişiye veya dinleyenlere, gerek bu dünyada gerekse ahirette herhangi bir yararı dokunmayan gereksiz söz ve davranışlar.

    Gunne: Genizden gelen ses.

    Fem-i Muhsin: Kur’an’ı doğru ve güzel okuyan mahir (usta) okuyucu.

    İstinbat: Müçtehidin, İslam’ın temel kaynaklarından hüküm çıkarması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kur’an-ı Kerim Terimleri Sözlüğü