Eğitim Sitesi

Zeamet Nedir? Zeamet Hakkında Kısaca Bilgi

Zeamet Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Zeamet:

Osmanlı Devleti'nde yıllık geliri 20 000 ile 100 000 akçe arasındaki topraklara denirdi. İkinci derecedeki memurlara verilirdi. Alaybeyleri, kapıcıbaşı, Divan kâtipleri gibi.

 

Tarih Terimi Olarak Zeamet:

1. Osmanlı Devleti'nde yıllık geliri yirmi bin ile yüz bin akçe arasında olan ve belli hizmetleri karşılığında orta derecedeki devlet görevlilerine maaş karşılığı bırakılan topraklardır.

2. Fetih sırasında devlete ait araziden savaşçılara ve bir kısım devlet ve saray memurlarına kılıç hakkı olarak verilen toprak. (Zeamet, 1840 yılında kaldırıldı).

3. Yıllık geliri 20.000-100.000 akçe olan arazilerdir.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Zeamet:

Osmanlı'da dirlik arazilerinin bir bölümü.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Zeamet:

Tımar.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    İpek: İpek böceğinin ürettiği, yumuşak, çok sağlam, dayanıklı, parlak bir liftir. - Türkiye'de ipek böcekçiliğinin ve ipek ticaretinin merkezi Bursa'dır (Bursa'da bulunan Koza Han, 1492 yılında Osmanlı padişahı II. Bayezid tarafından yaptırılmıştır). - İpek dokumacılığı bundan 4600 yıl önce Çin'de başlamıştır.

    Örf: Yasa olmadığı halde toplumun bireyleri arasında ortak alışkanlık olarak uygulanan akla uygun, dince iyi kabul edilen davranış ve kurallardır. Büyüklere saygılı olmak, hile yapmamak gibi.

    Vezir: Devlet işlerinin yürütülmesinde sadrazama yardımcı olurlardı. Sınırların genişlemesiyle sayıları artmıştır. Günümüz bakanları diyebiliriz.

    Eşleştirme: Deneylerde bir çift deneğin bir veya daha fazla değişkene benzerliği yönünden eşleştirilmesi ve denek çiftlerinden birinin deney grubuna, diğerinin de kontrol grubuna atanması süreci.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü