Eğitim Sitesi

Zamir Nedir? Zamir Hakkında Kısaca Bilgi

Zamir Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Zamir:

1. Kişilerin ve canlı cansız ad grubundaki varlıkların yerini tutma, onları işaret veya soru yolları ile temsil etme görevi yüklenmiş olan ad soylu kelime türü.

2. Kendileri ad olmadığı halde adların yerini tutan ve onları anımsatan sözcüklere adıl (zamir) denir.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Zamir:

Kişi, dönüşlülük, gösterme, soru ve belirsizlik kavramları vererek varlıkların yerini tutan söz, adıl.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Olumsuzluk Edatı: Olumsuzluk Edatı Ad cümlelerinin olumsuz çekimini sağlayan veya cümlede art arda kullanılan iki veya daha çok özneyi, tümleci ve yüklemi aralarından bazılarına olumsuzluk kavramı vererek birbirine bağlayan kelime değil kelimesi: Bu eve düşen şaşkınlar arasında kim doğaya muhtaç, kim irade aczi içinde değil di? (P.Safa, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu, s.71).

    Ünlü Daralması: Yanlarında geniş ünlüleri daraltma etkisi yapan bazı ünsüzlerin etkisi altında geniş ünlülerin "a >ı, o > u, e > i, ö>ü " biçimindeki daralma olayı. Örnek : başla-yor > başlıyor gibi.

    Fıkra: Bir yazarın, herhangi bir konu üzerinde, kişisel anlayış, görüş ve düşüncelerini güzel bir uslupla, hiçbir kanıtlama gerekliliği duymadan anlattığı yazı türüne fıkra denir.

    Teşhis - İntak (Kişileştirme - Konuşturma): İnsana özgü nitelikleri insan dışındaki varlıklara aktarmaya kişileştirme denirken, bu varlıkların insan gibi konuşturulmasına da konuşturma denir. Örnek: Güneş ışığında yağmurunu döken bulutlar sanki gülüyordu. (Teşhis) Ufukta günün boynu büküldü. (Teşhis) Dal, bir gün dedi ki tomurcuğuna : Tenimde bir yara işler gibisin. (İntak)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü